EG Mobile

Info
Map Position    Cluster      Map Kind:
show map
Guide/OfferGuideGuide/Offer // Guide

Deka Protassis gia na Gnorissete to Kastelloriso

Δέκα Προτάσεις για να γνωρίσετε το Καστελλόριζο
Read more...

Rating

EG Editors:
Υοur Rating:
Users' Rating:
Popularity: 0

Attributes

Altitude (in meters) : 8

 Less
 More

Similar: Guides/Offers

Dodekanese - Kastellorizo
Municipality
Megisti (1)
(Municipality)
DODEKANISSA, MEGISTI, Municipal Division
.   ..

Δέκα Προτάσεις για να Γνωρίσετε το Καστελλόριζο

Καστελλόριζο ή Μεγίστη, το ανατολικότερο κατοικημένο σημείο της Ελλάδας (δόθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα από τους Ιταλούς το 1948, μετά τον Β'ΠΠ), ένα νησάκι των Δωδεκανήσων με μόλις 9.1 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, σε απόσταση 72 ν.μ. από την Ρόδο και μόλις 1.2 ν.μ. από την Μικρά Ασία βόρεια (το νησί διαθέτει αεροδρόμιο). Στην πραγματικότητα πρόκειται περί συμπλέγματος νησιών και νησίδων με μεγαλύτερη την Μεγίστη (εξ' ού και το όνομα). Παρά το μικρό του μέγεθος το νησί προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές, τις δέκα καλύτερες από τις οποίες απαριθμούμε εδώ χωρίς η σειρά να συμβαδίζει και με την προτίμηση.

1. Ο Οικισμός της Μεγίστης.

Το νησί, θα σας κερδίσει με την πρώτη εικόνα που από μόνη της είναι αρκετή. Ένας πολύχρωμος οικισμός κοσμεί το λιμάνι που περισσότερο μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό παρά με πραγματικότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 στο νησί κατοικούν 594 κάτοικοι. Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία (με πολλά αξιοθέατα αρχαιολογικά, ιστορικά και εκκλησιαστικά), καθώς έχει μικρό μέγεθος και κοντυνές αποστάσεις. Η θάλασσά του είναι πολύ όμορφη αν και δεν έχει επί της ουσίας παραλίες. Παρ΄όλα αυτά η εμπειρία να βουτάς από όπου μπορείς είναι μοναδική.

2. Κάστρο της Μεγίστης.

Το Κάστρο της Μεγίστης δεσπόζει στην κορυφή του κοκκινόβραχου του οικισμού. Το καστέλο ρόσο, το κόκκινο κάστρο, που έδωσε και το όνομα του νησιού, κτίσθηκε από του Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου τον 14ο αιώνα. Σήμερα διατηρείται ένα μικρό τμήμα του, ο πύργος του κάστρου. Η επίσκεψη είναι ξεκούραστη και μπορούμε να ανεβούμε από διάφορα σημεία του λόφου. Πολύ όμορφη η θέα από ψηλά σε όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Δυτικά του κάστρου, πάνω από το λιμάνι, θα συναντήσουμε κτισμένες δίπλα-δίπλα τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μνημείο του 14ο αιώνα. Είχε σημαντικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Και οι δυο εκκλησίες έχουν αναστηλωθεί μετά τους βομβαρδισμούς του Β' ΠΠ.

3. Επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι νησίδα ανατολικά από το λιμάνι της Μεγίστης, σε πολύ κοτινή απόσταση, 5 λεπτών, με τα θαλάσσια taxi. Αποτελεί βασικό προορισμό των εκδρομικών σκαφών ή των taxi που ξεκινούν από το λιμάνι για να πάνε αρχικά στην μπλέ σπηλιά και να καταλήξουν στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου για μπάνιο και φαγητό ή ποτό. Η παραλία του φαίνεται ειδυλλιακή με τα τυρκουάζ νερά της αν και είναι πολύ ρηχή με πετρώδη βυθό και άμμο έξω. Το τμήμα προς την ταβέρνα και το εκκλησάκι είναι οργανωμένο με ομπρέλες, ξαπλώστρες και δυνατότητα για snack και ποτό. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε κανό και scuba jets. Στο νησάκι υπάρχει και ταβέρνα για φαγητό.

4. Επίσκεψη στις Μπλέ Σπηλιές.

Η επίσκεψη στις μπλέ σπηλιές, στα ΝΑ του Καστελλορίζου, είναι επιβεβλημένη. Καθημερινά πολλά εκδρομικά σκάφη και θαλάσσια taxi μεταφέρουν τους τουρίστες κατά κύματα για να απολαύσουν αυτή την μοναδική εμπειρία. Μία τεράστια σπηλιά, με πανύψηλο θόλο και πανέμορφα μπλέ νερά, μοναδική εμπείρία που δεν θα πρέπει να χάσετε. Καλό είναι να πάτε ημέρα χωρίς πολύ κύμα, γιατί η θάλασσα φουσκώνει και δεν μπορεί να μπεί το βαρκάκι μέσα, οπότε μόνο κολυμπώντας θα μπορείτε να μπείτε αλλά δεν θα μπορέσετε να βγάλετε φωτογραφίες!

5. Περπάτημα προς τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού.

Αφού ανεβούμε τα 401 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τα [Χωράφια][TID:] και περπατήσουμε στο μονοπάτι επτά (7) για 1.100 μέτρα θα συναντήσουμε μέσα σε ένα σπαρμένο από λευκά κοφτερά βράχια περιβάλλον, τον Άγιο Γεώργιο του Βουνού. Πρόκειται για φρουριακό μοναστηριακό συγκρότημα που κτίσθηκε στή θέση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής. Από την Βασιλική σώζεται σήμερα τό ψηφιδωτό δάπεδο καί μερικά κιονόκρανα. Η μονή ανακαινίσθηκε το 1759, και το 1761 μέ Πατριαρχικό σιγίλλιο γίνεται σταυροπηγιακή (δηλαδή υπάγεται απ΄ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο). Κάτω από τό Καθολικό του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται υπόγεια λαξευτή κρύπτη - παρεκκλήσιο (του 18ου αι.) του Αγίου Χαραλάμπους με την μοναδική πηγή του νησιού. Τις τελευταίες δεκαετίες πριν το 2010, η Μονή, είχε ερημωθεί και πολλά κελιά της είχαν αρχίσει να καταρέουν. Με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ανακαινίσθηκε πλήρως το 2010, μέσω του προγράμματος «Αποκατάσταση του Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου του Βουνού στο Καστελλόριζο», μέ προϋπολογισμό 1.100.000,00 ευρώ.

Στο Μοναστήρι μπορούμε να φθάσουμε και ακολουθώντας τον μοναδικό δρόμο του νησιού προς το αεροδρόμιο. Διακόστια (200) μέτρα πριν τον τερματισμό του, στην είσοδο του αεροδρομίου, παίρνουμε τον χωματόδρομο αριστερά μας προς παλαιόκαστρο. Στα 600 μέτρα στρίβουμε δεξιά, συνεχίζουμε για 2.000 μέτρα και φτάνουμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Στην περιοχή υπάρχουν απομεινάρια από αρχαία πατητήρια και άλλα αρχαία ευρήματα.

6. Επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο.

Το Παλαιόκαστρο είναι το αρχαιότερο ιστορικό μνημείο της Μεγίστης, στην κορυφή του λόφου Βίγλα, βόρεια του αεροδρομίου και δυτικά του οικισμού. Κτίσθηκε τον 3ο πχ. αιώνα, στα ερείπια της αρχαίας δωρικής ακρόπολης. Επειδή το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα μέχρι και τον Β'ΠΠ από τους Ιταλούς, στις οχυρώσεις του μπορούμε να διακρίνουμε σημάδια από διαφορετικές ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, ελληνιστικά χρόνια, μεσαίωνας, μεσοβυζαντινή περίοδος, παγκόσμιοι πόλεμοι). Μέσα στην ακρόπολη υπήρχε οικισμός με σπίτια, δεξαμενές και εκκλησίες, ερείπια των οποίων διακρίνουμε μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν σε καλή κατάσταση οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου και του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες συνδέονται με ένα βοτσαλωτό δάπεδο του 1858. Στο Παλιόκαστρο οδηγεί ο δρόμος που καταλήγει στο αεροδρόμιο (στα 200 μέτρα πριν το αεροδρόμιο στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο και σε 600 μέτρα φτάνουμε έξω από τα τείχη του Παλαιόκαστρου και την Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

7. Προσκύνημα στον Τάφο της Κυράς της Ρώ.

Μία εκδρομή που αξίζει να κάνετε όταν θα επισκεφθείτε το Καστελλόριζο είναι η επίσκεψη στο νησάκι της Ρώ, δυτικά της Μεγίστης (περίπου 1 ώρα με το καϊκι Βαρβάρα!). Εδώ έζησε και τάφηκε η Δέσποινα Αχλαδιώτη (1898-1982), γνωστή περισσότερο σαν η κυρά της Ρώ, υψώνοντας, κάθε μέρα, την Ελληνική σημαία από το 1943 μέχρι τα γεράματά της. Στον επισκέψιμο τάφο της, δίπλα στην Ελληνική σημαία και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου θα δούμε γραμμένη την επιγραφή "Φλάμπουρα Ελλάδας και Χριστού ψηλά κρατώντας μες στις ψυχές μας κάθε ευγενικό ξυπνούσες το άφραστο κάλλος της ιδέας ανυμνώντας".

Μετά την συγκινητική επίσκεψη η εκδρομή μας συνεχίζεται με κολύμπι στα πανέμορφα, γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα νερά της Ρώ, στο νότια τμήμα του νησιού.

8. Περπάτημα προς το Ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου και κολύμπι στις Πλάκες.

Το βορειότερο σημείο του Καστελλόριζου είναι το ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου με τον φάρο του και το ομώνυμο εκκλησάκι να μας καλωσορίζει πρώτο στην είσοδό μας στον όρμο του λιμανιού του νησιού. Το εκκλησάκι και ο φάρος είναι προσβάσιμα από σχετικά βατό μονοπάτι (1.200 μέτρων, 45 λεπτών) που ξεκινά στην δυτική άκρη του λιμανιού, πίσω από το Megisti Hotel. Το μονοπάτι κινείται κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του όρμου και σε υψόμετρο χαμηλό στα 40 - 80 μέτρα. Στο σημείο που τερματίζει το μονοπάτι συναντά τον χωματόδρομο που καταλήγει σε 500 μέτρα στο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου και από εκεί μονοπατάκι 200 μέτρων μας οδηγεί στο ομώνυμο ακρωτήρι με τον φάρο.

Οι όμορφες Πλάκες (επίπεδα βράχια) βρίσκονται στην ΒΔ είσοδο του όρμου του οικισμού και προσφέρονται για πανέμορφο μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά τους. Οι Πλάκες είναι προσβάσιμες από την θάλασσα με θαλάσσια taxi αλλά και μέσω του μονοπατιού που καταλήγει στο ακρωτήρι του Αγίου Στεφάνου.

9. Παράλιο Μονοπάτι προς Μανδράκι και κολύμπι στην Παραλία.

Μία πολύ όμορφη και σύντομη διαδρομή είναι το πέτρινο παράλιο μονοπάτι που ξεκινά από την ανατολική άκρη του λιμανιού του οικισμού, στον [Κάβο][TID:] και καταλήγει στον οικισμό Μανδράκι ανατολικά του όρμου του λιμανιού. Στο διάβα του θα απολαύσουμε την όμορφη θέμα με τις νησίδες που απλώνονται βόρεια με κυριότερη αυτή του Αγίου Γεωργίου (την οποία θα επισκεφθείτε με τα θαλάσσια taxi), ενώ λίγο πρίν το Μανδράκι πινακίδα στα δεξιά μας και λίγα σκαλοπάτια θα μας οδηγήσουν στον εντυπωσιακό Λυκιακό τάφο του 4ου αιώνα π.χ.

Στο Μανδράκι θα συναντήσουμε την μοναδική αμμουδιά του νησιού. Μία κλειστή και αβαθής παραλία με πετρώδη βυθό που μοιάζει περισσότερο με λίμνη. Περισσότερο ξεχωρίζει για τα όμορφά της χρώματα, ειδικά τις απογευματινές ώρες, και για την ησυχία της.

10. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Λυκιακό Τάφο.

Πλούσια η αρχαιολογική ιστορία του νησιού. Θα την γνωρίσουμε με την επίσκεψή μας στο μουσείου του οικισμού ενώ το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα είναι ένας καλοδιατηρημένος Λυκιακός τάφος του 4ου π.χ. αιώνος.

Ανηφορίζοντας από το λιμάνι τον δρόμο προς το Κάστρο θα δούμε τις μικρές ταμπέλες που δείχνουν προς το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Το ίδιο το κτίσμα του μουσείου είναι τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου (το ισόγειο), ενώ ο πρώτος όροφος είναι προσθήκη του 19ου αιώνα. Στο μουσείο εκτίθενται ευρήματα από την αρχαία Μεγίστη, γλυπτά παλαιοχριστιανικής περιόδου, οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Αγ. Νικολάου (εκκλησία στα δυτικά του κάστρου) ενώ ξεχωριστή αίθουσα είναι αφιερωμένη στη λαογραφία του νησιού. Παρά το ότι αναγράφονται ώρες λειτουργίας πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο που γράφει εξώ από την είσοδο για να έρθει κάποιος να σας ανοίξει.

Για την επίσκεψή μας στον Λυκιακό τάφο ακολουθούμε το παράλιο μονοπάτι προς Μανδράκι και λίγο πρίν φθάσουμε στην ομώνυμη συνοικία θα δούμε πινακίδα στα δεξιά μας να δείχνει προς τον τάφο. Ανεβαίνουμε τα σύντομα σκαλάκια και θα αντικρύσουμε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό αξιοθέατο, σκαμένο μέσα στον κόκκινο βράχο, έναν Λυκιακό τάφο του 4ου αιώνα πχ. Παρόμοιοι τάφοι συναντώνται στην περιοχή της Λυκίας, στα 'Ιδυμα, την Τελμεσσό και τα Άραξα, δείγμα των επαφών του νησιού με τις απέναντι περιοχές της Μικράς Ασίας.











My Trip
0.3463 19.57MB