Το Οινοποιείο Μπουτάρη (Κτήμα Φιλυριά) στη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς, άρχισε να λειτουργεί το 1984. Το κτήμα φυτεύτηκε το 1991, καλλιεργείται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, ενώ η συνολική έκταση του είναι 66 στρέμματα. Πυκνοφυτεμένα αμπέλια, δυτικός προσανατολισμός και υψόμετρο που φτάνει τα 187 μέτρα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα και ισχυρούς βόρειους ανέμους. Τα εδάφη του αμπελώνα, ασβεστολιθικά, ξηρικά, καλά αποστραγγιζόμενα. Το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα ενώ υπάρχουν και άλλες υπό πειραματισμό ποικιλίες όπως Chardonnay, Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon οι οποίες επέδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα. Εδώ παράγεται και η Φιλυριά Μπουτάρη, ένα εκλεκτό μείγμα των δύο σημαντικότερων ντόπιων ποικιλιών, του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας. Η επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου περιλαμβάνει ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και στην κάβα παλαίωσης, καθώς και γευσιγνωσία.
Product // Winery
Butari – Gumenissa
Attributes
Altitude (in meters) | : | 249 |
Address | : |
_Kilkis, _Gumenissa, 61300, TEL: +30 2343041989, E-MAIL: goumenissa.winery@boutari.gr |
More