Γιατί Exploring - Greece;
Οταν ξεκινήσαμε τη δύσκολη προσπάθεια της υλοποίησης του Exploring Greece το κίνητρό μας ήταν η επιθυμία μας να γνωρίσουμε τον τόπο μας, ξεφεύγοντας από την τυπική τουριστική αναζήτηση και προχωρώντας στην εξερεύνηση του (εξ’ ού και το Exploring), και στην συνέχεια η μεταφορά αυτής της εμπειρίας μας του βιωματικού τουρισμού σε όλους εσάς, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής του διαδικτύου και της επεξεργασίας των πληροφοριών.
Η φιλοδοξία μας, είναι να καταστήσουμε το Exploring-Greece, σαν τον πιο πλήρη διαδικτυακό Ελληνικό τουριστικό οδηγό, μέσω του οποίου ο καθένας από εμάς θα μπορεί τόσο να «ταξιδέψει» και να «εξερευνήσει» ηλεκτρονικά την πατρίδα μας, όσο και να προγραμματίσει τις διακοπές του σε κάθε λεπτομέρεια επισκεπτόμενος τα σημεία ενδιαφέροντος που επιθυμεί (πού θα πάει, πώς θα πάει, τι θα δει, τι θα κάνει, πότε θα το κάνει, πού θα μείνει, πού θα γευματίσει, πού θα διασκεδάσει κ.λ.π.).
Ως βασική προϋπόθεση και ισχυρό θεμέλιο για την επίτευξη των παραπάνω τέθηκε από την αρχή του εγχειρήματος μας η συλλογή πλούσιου πρωτογενούς περιεχομένου με επιτόπια συλλογή και παρατήρηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημείων που προβάλλονται (γεωγραφικές συντεταγμένες, φωτογραφίες, μονοπάτια, εμπειρίες) αποτελούν προϊόντα πρωτογενούς συλλογής της ομάδας ανάπτυξης του Exploring Greece. Κείμενα, άρθρα κ.λ.π. αποτελούν συνδυασμό πρωτότυπης συγγραφής και συλλογής σχετικών κειμένων από διάφορες τρίτες πηγές (οι οποίες και αναφέρονται).
Η διαδικασία αυτή έχει όμως και ένα μειονέκτημα· τον χρόνο που απαιτεί για την ολοκλήρωσή της, αν και στην πράξη δεν έχουμε ποτέ ολοκλήρωση αλλά συνεχή εμπλουτισμό και μείωση των ελλείψεων. Έτσι, αποφασίσαμε να δίνουμε δημόσια, ό,τι περιεχόμενο έχει ολοκληρωθεί στα πλαίσια μίας οριοθετημένης περιοχής (π.χ. Νομός, Τουριστική Περιοχή) και να προχωρήσουμε με την μεθοδολογία αυτή μέχρι να πετύχουμε την κάλυψη όλης της Ελλάδας. Στην τρέχουσα έκδοση το περιεχόμενο μας καλύπτει το Νομό Αρκαδίας, την τουριστική περιοχή του Αργοσαρωνικού, τις περιοχές των Καλαβρύτων και της Τροιζηνίας, μέρος της Φωκίδας (Δελφοί, Γαλαξίδι, Ιτέα, Ερατεινή), Ναύπλιο και Τολό στην Αργολίδα, την Ελαφόνησο Λακωνίας, τη Λακωνική Μάνη, την Ισθμία Κορινθίας, την Κρυόβρυση και τον Αστρά Ηλείας, τη Σιντική και την Ηράκλεια Σερρών, τη Σιθωνία Χαλκιδικής και τμήμα των Κυκλάδων (Θήρα, Θηρασιά, Μύκονο, Σέριφο, Σίκινο, Σύρο, Φολέγανδρο και το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων), τμήμα των Δωδεκανήσων (Χάλκη, Λειψούς, Αγαθονήσι, Αρκιούς) και τα ηρωϊκά Ψαρά.
Η χρήση διαδικτυακής τεχνολογίας αιχμής, τόσο στον τρόπο εμφάνισης, όσο και κυριότερα στον τρόπο και την ταχύτητα αναζήτησης, της αξιολόγησης, της συσχέτισης και της αξιοποίησης της περιεχομένης πληροφορίας αποτελεί ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα διαφοροποιό στοιχείο του Exploring Greece. Εμφαση έχει δοθεί τόσο στην (αμφίδρομα δυναμική αλλά και στατική) απεικόνιση σε χάρτη όσο και στην δυνατότητα χρήσης της πύλης μας μέσα από φορητές συσκευές (tablets, smart-phones κ.λ.π.).
Θα δεχθούμε με μεγάλη χαρά τα σχόλια σας και τις επισημάνσεις μας για να κάνουμε την εφαρμογή μας καλύτερη, χρηστικότερη και πληρέστερη. Ο καθένας από εσάς, που γνωρίζει τον τόπο του καλύτερα, μπορεί να συμβάλει με άρθρα και περιεχόμενο, τα οποία μετά από τον έλεγχο της συντακτικής ομάδας του Exploring Greece θα δημοσιευθούν στον διαδικτυακό μας τόπο με αναφορά στον συγγραφέα του.
Καλές Εξερευνήσεις!