Δέκα Προτάσεις για να Γνωρίσετε τους Λειψούς
Σύμπλεγμα νησιών (24 νησίδες) των Δωδεκανήσων ανάμεσα σε Πάτμο και Λέρο. Νησί με ιστορία (Λειψώ) που ξεκινά από την μυθολογία και την θεά Καλυψώ, την Μυκηναϊκή και κλασική εποχή, και φτάνει μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Οι Λειψοί έχουν αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία 30 χρόνια, κάτι που μαρτυρεί και ο πληθυσμός τους που προσεγγίζει τους 800 κατοίκους με αξιολογότατες υποδομές, Σχολεία, Δήμο, Διαχείριση Απορριμάτων και Ενέργειας. Παράλληλα αναπτύχθηκε σημαντικά ο τουρισμός με την δημιουργία πολλών και καλών τουριστικών καταλυμάτων και μονάδων εστίασης. Το οδικό δίκτυο (20 χιλιομέτρων) είναι πολύ καλό και θα σας οδηγήσει σε όλα τα βασικότερα σημεία του νησιού ενώ από το λιμάνι αναχωρούν καθημερινά εκδρομικά τουριστικά σκάφη για τα γύρω νησάκια (Μακρονήσι, Ασπρονήσι, Μαράθι, Τηγανάκια και Αρκιούς).
Για να γνωρίσετε καλύτερα το νησί και τις ομορφιές του έχουμε ξεχωρίσει τις παρακάτω προτάσεις:
1. H ‘γαλάζια πισίνα’ του Πλατύ Γυαλιού
Η πιό γνωστή και κοσμική παραλία του νησιού (η μοναδική στο ΒΔ του τμήμα), πλέον σε αυτή καταλήγει άνετος αμαξιτός δρόμος σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το κέντρο του οικισμού. Η παραλία και ο βυθός είναι αμμουδιά, πολύ ρηχή (και άρα ιδανική για μικρά παιδιά) με ανοιχτογάλαζα νερά (σαν πισίνα). Υπάρχουν δένδρα για σκιά όπως και ένα ταβερνάκι στην βόρεια άκρη της παραλίας.
2. Οι παραλίες στο Μονοδένδρι
Οι παραλίες στο Μονοδένδρι βρίσκονται βόρεια στο ανατολικό τμήμα του νησιού. Η κύρια, πήρε το όνομά της από το μοναδικό δένδρο που στέκεται αγέρωχο πάνω σε μιά μικρή μύτη που κάνει η ακτογραμμή. Στην παραλία θα φθάσουμε ακολουθώντας (κινούμενοι στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού ανατολικά) τις ενδείξεις προς Μονοδένδρι (ο δρόμος συνεχίζει για άλλα 1.500μ. από το εκκλησάκι του Προδρόμου). Από το σημείο που αφήνουμε το όχημά μας συνεχίζουμε από βατό μονοπάτι 300μ. για να φθάσουμε στις παραλίες. Εκεί που καταλήγει το μονοπάτι η κύρια παραλία φαίνεται στο βάθος αριστερά μας. Περπατώντας προς αυτή θα περάσουμε και από μία μικρότερη παραλία με βότσαλα και καταγάλανα νερά. Δεξιά μας όμως, είναι καλά κρυμμένη κάτω από τον βράχο μία πολύ όμορφη και γραφική παραλία με βότσαλα (θυμίζει παραλία στο Πορί στα Κουφονήσια) στην οποία οδηγεί μικρό μονοπάτι (που δεν φαίνεται αμέσως, πάμε λίγο πίσω δεξιά και μετά στρίβουμε αριστερά για να κατέβουμε τον βράχο. Προσοχή γιατί είναι σχετικά επικίνδυνο).
3. Επίσκεψη στα εκκλησάκια της Κάτω και της Πάνω Κοίμησης
Το γραφικό γαλανόλευκο εκκλησάκι της Κάτω Κοίμησης (1770 μχ.) βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του νησιού πάνω από την ομώνυμη παραλία. Σε τρύπες στους γύρω βράχους υπάρχουν οστά των καλόγερων που έζησαν και μαρτύρησαν εκεί κατά την Τουρκοκρατία. Η παραλία είναι μία πολύ όμορφη αμμουδιά με ψιλό βότσαλο και ανοιχτογάλαζα νερά, χωρίς πολύ κόσμο.
Από την παραλία της Κάτω Κοίμησης ξεκινά πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι 800 μέτρων που καταλήγει στο εκκλησάκι της Πάνω Κοίμησης (του 1500 μχ.). Από τον προαύλιο χώρο της εκκλησία, που θυμίζει πλώρη πλοίου στην θάλασσα, θα απολαύσουμε την πανέμορφη θέα, προς το Αιγαίο.
4.\ Επίσκεψη στην Παναγία του Χάρου
Η ονομαστή εκκλησία των Λειψών (στο ΝΑ τμήμα του νησιού) με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κρατά στην αγκαλιά της τον Χριστό όχι σαν βρέφος αλλά εσταυρωμένο στον Σταυρό του Μαρτυρίου (εξ΄ ού και Παναγία του Χάρου).
Η εικόνα φιλοξενείται όλο τον χρόνο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Χώρα. Την εκκλησία ίδρυσαν σαν εξωμονάστηρο, μοναχοί της Μονής του Αγίου Ιωάννη της Πάτμου περί τα 1600 μχ. Ο ναός είναι βυζαντινός, τρισυπόστατος με χαμηλό τρούλο. Η Παναγία εορτάζει στις 23 Αυγούστου όταν και πλήθος προσκυνητών έρχονται να αγγίξουν την θαυματουργή με τα κρίνα εικόνα της.
5. Η κατάλευκη Χοχλακούρα και η κρυμμένες παραλίες της
Από τις πιό όμορφες παραλίες του νησιού, που βρίσκεται στο ΝΑ άκρο του. Λευκά βότσαλα, καταγάλανα νερά, πανέμορφο τοπίο. Ο δρόμος πάνω από την παραλία οδηγεί στις παραλίες του Ξηρόκαμπου και στο Τουρκομνήμα. Από την Χοχλακούρα, στο δυτικό της άκρο ξεκινά βατό παραλιακό μονοπάτι με κατεύθυνση νότια, που περνά από μία πολύ γραφική μικρή παραλία με βότσαλα και μία μικρή σπηλιά κάτω από τον βράχο, και καταλήγει (περίπου στα 800 μέτρα από την αρχή του μονοπατιού) σε επίπεδα βραχάκια που στον μικρό τους χώρο συγκεντρώνουν αρκετούς κολυμβητές καθώς τα νερά εδώ είναι πραγματικά λαχταριστά για μιά βουτιά!
6. Κατσαδιά και Παπαδιά: Το ομορφότερο ζευγάρι παραλιών του νησιού
Η Κατσαδιά είναι μία από τις πιό όμορφες αμμουδιές του νησιού σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Στην παραλία λειτουργεί και εστιατόριο - bar - café. Τον απάνεμο όρμο της κατακλύζουν δεκάδες σκάφη και ιστιοπλοϊκά. ΝΔ της Κατσαδιάς σύντομος χωματόδρομος και μικρό μονοπάτι μας οδηγούν στην επίσης όμορφη και πιό απόμερη παραλίας της Παπανδριάς (για την ακρίβεια πρόκειται για δύο ανεξάρτητες παραλίες, η μία μετά την άλλη). Στο ύψωμα Κάστρο, στην κορυφή, που υψώνεται πάνω από την παραλία της Κατσαδιάς, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης των Λειψών.
7. Επίσκεψη στην Αρχαία Ακρόπολη των Λειψών
Στην κορυφή (107μ.) του υψώματος Κάστρο (στα ΝΑ του νησιού, πάνω από την παραλία της Κατσαδιάς) βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη των Λειψών. Σήμερα διακρίνονται λίγα λείψανα αρχαίων οικοδομημάτων, κεραμίδια, κατάλοιπα οχυρώσεων αλλά και λείψανα αρχαίου τείχους και πύργου. Στο ΒΔ τμήμα του Κάστρου υπάρχουν ίχνη κτίσματος πιθανότατα των ελληνορωμαϊκών χρόνων. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να εποπτεύσει όλο το νησί.
8. Παραλίες στο Τουρκομνήμα
Περίπου 150 μέτρα πρίν φθάσουμε στην παραλία της Χοχλακούρας θα δούμε στα αριστερά μας να φεύγει χωματόδρομος. Τον ακολουθούμε για περίπου 1.000 - 1.200 μέτρα και καταλήγουμε στην περιοχή Τουρκόμνημα. Εδώ πρώτα θα συναντήσουμε την αρκετά μεγάλη παραλία του Ξηρόκαμπου, με άμμο και βότσαλα. Συνεχίζουμε ευθεία προς την μικρή χερσόνησο που πάνω της ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Εδώ στα αριστερά της χερσονήσου θα βρούμε την παραλία Τουρκόμνημα, όμορφη αμμουδιά που απέναντί της έχει και ένα μικρό λιμανάκι για να δένουν μικρές βάρκες. Δεξιά και κάτω από την εκκλησία σχηματίζεται μία μικρότερη από τις άλλες αλλά πολύ γραφική αμμουδιά (ίσως η καλύτερη από τις τρείς, και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνει και περισσότερο κόσμο).
9. Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Νικηφόρειο Μουσείο
Στο κέντρο της Χώρας των Λειψών δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τα δυό του μεγαλόπρεπα καμπαναριά, κτισμένος το 1931 από πελεκητή πέτρα με χρήματα των ομογενών του νησιού (των οποίων η συμβολή τους φαίνεται σε διάφορα έργα που έχουν εκτελεσθεί εδώ). Ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, η μεταλλική Αγία του Τράπεζα με κιβώτιο διακοσμημένο με παραστάσεις της ζωής του Χριστού σε Ρωσική τεχνοτροπία και η εικόνα της Παναγιάς της Μαύρης. Εδώ σε ισόγεια αίθουσα βρίσκεται και η αρχαιολογική συλλογή των Λειψών που αξίζει να επισκεφθείτε. Στο μητροπολιτικό ναό φιλοξενείται όλο τον χρόνο και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Χάρου.
Το Νικηφόρειο εκκλησιαστικό μουσείο στους Λειψούς ιδρύθηκε το 1976 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού (Πλατεία Εμμανουήλ Ξάνθου). Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εικόνες του 16ου-17ου αιώνα, χρυσοκέντητα ιεροκαλλύματα και σταυρούς του 17ου αιώνα, τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, νομίσματα διαφόρων εποχών και μία μικρή αρχαιολογική συλλογή.
10. Οι Γεύσεις του Μανώλη
Στο κέντρο του Χωριού των Λειψών θα συναντήσουμε το παραδοσιακό εστιατόριο 'Οι Γεύσεις του Μανώλη', με γεύσεις από τα παλιά. Ο σέφ του ο Μανώλης (που πρόσφατα έγινε μέλος του Chef Club of Greece) ειδικεύεται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, συμπληρωμένη με πολλές δικές του δημιουργίες, όπως κοτόπουλο βερίκοκο, ψητό μοσχάρι με σάλτσα λαχανικών και σπαγγέτι αστακού. Προσθέστε σε αυτό το καθημερινό φρέσκο ψάρι καθώς και εξαιρετικά πιάτα με όλα τα είδη θαλασσινών και ίσως έτσι εξηγείται γιατί το συγκεκριμένο εστιατόριο προτείνεται σαν το καλύτερο μέρος φαγητού στους Λειψούς από το Lonely Planet για 4 συνεχόμενα χρόνια. Αξίζει επίσης να προσέξουμε το πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο που στεγάζει το εστιατόριο (ένα από τα λίγα που θα δούμε στο νησί).