EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Είκοσι πέντε προτάσεις για να γνωρίσετε καλύτερα την Σαντορίνη

Μοναδική από την γέννησή της, η Σαντορίνη βρίσκεται κάθε χρόνο ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Συνδυάζει τόσα πολλά, που κάθε φορά θα έχετε και έναν καινούργιο λόγο για να την επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τα τόσα μυστικά της. Γεωολογία, αρχαιολογία, βιομηχανική ιστορία, παραδοσιακοί οικισμοί, μονοπάτια, αμπελοτόπι σπάνιο που δίνει υψηλής ποιότητας κρασί, σκουρόχρωμες παραλίες απέραντες, μα πάνω απ' όλα την καλντέρα της με το ηφαίστειο και τα νερά του Αιγαίου που δημιουργούν ένα τοπίο τόσο ξεχωριστό, που έρχονται να το θαυμάσουν άνθρωποι απ' όλες τις γωνιές της γής. Εδώ ξεχωρίσαμε είκοσι πέντε προτάσεις για να γνωρίσετε καλύτερα τους θησαυρούς που κρύβει αυτό το μαγικό νησί.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 799

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 245

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

1. Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου: Ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, αρχαιολογικούς χώρους βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Εδώ ανακαλύφθηκε ένας από τους πιό ολοκληρωμένους και σε καλή κατάσταση προϊστορικός οικισμός, του οποίου τα πρώτα ίχνη ξεκινούν περίπου από το 4.500 π.χ. και σταματούν την στιγμή της μεγάλης έκρηξης, που χρονολογείται το 1.600π.χ. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, από τον Γάλλο γεωλόγο Φουκέ και συνέχεια την Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία (1870) γιά να συνεχισθούν εντατικά από τον καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Μαρινάτο, από το 1967. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα καθώς πιστεύεται ότι έχει αποκαλυφθεί μόνο ένα μικρό μέρος του αρχικού οικισμού. Ξεχωρίζουν ανάμεσα στα άλλα ευρήματα οι εντυπωσιακά λεπτομερείς τοιχογραφίες, όπως οι παραστάσεις με τους ψαράδες, τους κυανοπιθήκους, τις κροκοσυλλέκτριες κ.λ.π. Η τέφρα της ηφαιστειακής έκρηξης και η λάσπη που μετά σκέπασε όλο τον οικισμό είναι η βασική αιτία της καλής του διατήρησης μέχρι σήμερα.

2. Αρχαία Θήρα: Η Αρχαία Θήρα είναι ο δεύτερος πιό σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού μετά το Ακρωτήρι. Το κύριο μέρος των ανασκαφών έγινε την περίοδο 1895 - 1902 από Γερμανούς Αρχαιολόγους. Η Αρχαία Θήρα ιδρύθηκε τον 9ο π.χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους και κατοικήθηκε μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους. Τα περισσότερα των ανασκαφέντων αρχαίων μνημείων είναι της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.

Στα 360 μέτρα, στην κορυφή του Μέσα Βονού, δεσπόζει από ψηλά των παράλιων οικισμών του Καμαρίου και της Περίσσας, προσφέροντας στον επισκέπτη πανέμορφη πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι το Μέσα Βουνό είναι από τίς λίγες περιοχές της Σαντορίνης που δεν σκεπάστηκαν από τα ηφαστειακά υλικά. Αυτό φαίνεται και στην σημερινή μορφορολογία του εδάφους. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι οργανωμένος, και ακολουθούμε συγκεκριμένη, οριοθετημένη διαδρομή για να τον διασχίσουμε. Σημαντικά ευρήματα της Αρχαίας Θήρας θα βρούμε στο σύγχρονο μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο των Φηρών.

3. Περπατώντας στο φρύδι της καλντέρας: Το μονοπάτι εννέα (9) είναι η δημοφιλέστερη πεζοπορική διαδρομή του νησιού. Κινείται κατά μήκος της καλντέρας, σχεδόν στην άκρη της, και συνδέει τα Φηρά με την Οία (9.800 μέτρα, 3 ώρες). Είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να αισθανθείτε την μαγεία των φυσικών ομορφιών του νησιού. Στην πορεία του θα περάσουμε αρκετές ανηφορο-κατηφόρες που ανεβαίνουν από τα 185 μέτρα της Οίας στα 356 μέτρα στο Ημεροβίγλι για να καταλήξουν πάλι στα 185 μέτρα στα Φηρά. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό, και μπορεί να γίνει και από τις δύο κατευθύνσεις όπως σας βολεύει. Πρίν από το Ημεροβίγλι (κινούμενοι από Οία) γίνεται λιθόστρωτο. Από την Οία ξεκινά, λίγο μετά τον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Αρκετά εκκλησάκια θα συναντήσουμε στον δρόμο μας, ιδανικά φυσικά σημάδια αλλά και σημεία ξεκούρασης και απόλαυσης του υπέροχου τοπίου της καλντέρας. Να χαθείτε είναι δύσκολο, καθώς κινείστε στο φρύδι της καλντέρας, εν τούτοις, μέσα στο Ημεροβίγλι μπορείτε να χαθείτε στα σοκάκια του!

4. Το χρυσό μήλο της Σαντορίνης: Αυτό που χαρακτήρισε την βιομηχανική ιστορία του νησιού και για πολλά χρόνια ήταν μαζί με τα οινοποιεία, η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος των κατοίκων του ήταν η επεξεργασία της γλυκύτατης και ξεχωριστής Σαντορινέικης ντομάτας.

Το φημισμένο ντοματάκι Σαντορίνης, έφθασε στο νησί το τελευταίο μισό του 19ου αιώνα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την εισαγωγή του. Η μία ισχυρίζεται ότι τους πρώτους σπόρους έφεραν, στην Σαντορίνη, Ιταλοί καθολικοί μοναχοί και η άλλη ότι ήρθαν από το Σουέζ, καθώς μεγάλες ποσότητες Θηραϊκής Γής, χρησιμοποιήθηκαν τότε για την κατασκευή της Διώρυγας (1859 - 1869), και υπήρχε συχνή επικοινωνία με το νησί. Η παραγωγή του χρυσόμηλου, όπως το ονόμαζαν τότε (ακριβής μετάφραση της ιταλικής περιγραφής pomod' oro), αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1917, όταν και λόγω της Ρωσικής Επανάστασης, μειώθηκε η εξαγωγή του φημισμένου κρασιού Βινσάντο, στην Ρωσία, όπου εχρησιμοποιείτο ως το κρασί της Θείας Κοινωνίας, επί Τσάρων. Η αυξημένη παραγωγή οδήγησε σε βιομηχανοποίηση, και έτσι μετά τον πόλεμο λειτουργούσαν στην Σαντορίνη εννέα (9) εργοστάσια επεξεργασίας ντομάτας.

Για να μάθετε περισσότερα και να γνωρίσετε καλύτερα την βιομηχανική ιστορία της ντομάτας στην Σαντορίνη, αξίζει, και ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε, να επισκεφθείτε το εργαστάσιο - μουσείο του Γ. Νομικού στην Βλυχάδα, στό νότιο άκρο του νησιού. Το ιστορικό εργοστάσιο της Βλυχάδας έχει σήμερα μετατραπεί σε Βιομηχανικό Μουσείο (προσφέρεται οργανωμένη ξενάγηση) και χώρος τέχνης και εκδηλώσεων.

5. Κατεβαίνοντας την Καλντέρα στα λουτρά της Πλάκας: Από το υψομετρικό κολωνάκι (στα 200 μέτρα) στην ανατολική άκρη της περιοχής του Μεγαλοχωρίου, ξεκινά το μονοπάτι επτά (7), προς τα ιαματικά λουτρά της Πλάκας. Το μονοπάτι αυτό είναι ένα από τα λίγα σημεία του νησιού, από τα οποία μπορούμε να κατέβουμε μέχρι το κάτω άκρο της καλντέρας, στο επίπεδο της θάλασσας. Κάθε κατάβαση της καλντέρας όσο εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη ως εμπειρία είναι, άλλο τόσο είναι επικίνδυνη και γίνεται με δική σας ευθύνη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο λόγω του απότομου του εδάφους όσο και λόγω πιθανών κατολισθήσεων. Το μονοπάτι ξεκινά ώς καλοσχηματισμένο πετρόκτιστο καλντερίμι με σκουρόχρωμες ηφαιστειακές πέτρες, έως στα μισά του, όταν και θα συναντήσουμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην συνέχεια γίνεται στενό και απότομο μέχρι να φθάσουμε στο τέλος του στην εκκλησία της Παναγίας και στα παλαιά λουτρά. Συνολικός χρόνος κατάβασης 30 λεπτά (ανάβασης 40 λεπτά). Ιδανική ώρα κατάβασης είναι μία ώρα πρίν το ηλιοβασίλεμα.

6. Παραλίες στον όρμο Μπάλο: Εκατέρωθεν του παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου, στον όρμο Μπάλο ή Πάλο στο Ακρωτήρι, θα βρούμε δύο πολύ όμορφες ερημικές ηφαιστειακές αμμουδιές. Στις παραλίες και τον 'Αγιο Νικόλαο θα κατέβουμε από τον κεντρικό δρόμο στο Ακρωτήρι (υψομετρική διαφορά 110 μέτρων), εκεί που θα δούμε την δεύτερη ταμπέλα για το μονοπάτι έντεκα (11) (μετά το ξενοδοχείο Avant Garde). Το μονοπάτι είναι απότομο και χρειάζεται λίγο προσοχή (χρόνος κατάβασης 15 λεπτά). Η περιοχή εδώ τον 19ο αιώνα ήταν λιμανάκι μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση των προϊόντων της περιοχής. Την κατεστραμμένη προβλήτα του, όπως και μισογκρεμισμένα κτίσματα και υπόσκαφα θα δούμε στην μικρή έρημη παραλία δυτικά από το παρεκκλήσι. Από την παραλία στα ανατολικά συνεχίζει το μονοπάτι έντεκα (11) κατά μήκος της ακτογραμμής, προς την οργανωμένη παραλία Αποθήκες (χρόνος 20-25 λεπτά) και από εκεί ανηφορίζει για τον κεντρικό δρόμο του Ακρωτηρίου.

7.Επίσκεψη στον Βόθωνα: Ένας από τους πιό παλιούς οικισμούς, εμφανίζεται σε αναφορές του 18ου αιώνα μχ. Εδώ θα συναντήσουμε τα περισσότερα και πιο χαρακτηριστικά υπόσκαφα κτίσματα του νησιού. Ο οικισμός είναι κτισμένος στίς δύο πλευρές μία χαράδρας η οποία διασχίζει σήμερα σαν κεντρικός στενός δρόμος τον οικισμό. Στα τέλη του 19ου. αιώνα ο οικισμός ήταν σε μεγάλη ακμή και είχαν κτισθεί αρκετά αρχοντικά κτίσματα.

8. Μονοπάτι Τέσσερα (4) - Πύργος - Κατεφυό - Επισκοπή: Μία πολύ όμορφη και εύκολη διαδρομή, η οποία συνδέει τον Πύργο με την Επισκοπή. Το μονοπάτι (4) καταλήγει στην Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, και στην διαδρομή του περνά από το σφηνωμένο μέσα στους βράχους καστρομονάστηρο του Άι-Γιώργη (το Κατεφυό) και την οχυρωμένη βρύση του Αγά. Συνολική απόσταση, από το σημείο αυτό, 2.000 μέτρα μέχρι την Επισκοπή (40 λεπτά) και 800 μέτρα μέχρι τον Αι-Γιώργη (15 λεπτά). Από τον Αι-Γιώργη προς την Επισκοπή πρακτικά δεν υπάρχει ανοιγμένο μονοπάτι. Κατηφορίζετε ΒΑ μέσα από τα χωράφια και τους αγρούς έχοντας στα δεξιά σας τις βόρειες πλαγιές του Προφήτη Ηλία.

9. Santo Horse Riding: Εδώ θα συνδυάσετε την αγάπη σας ή το ενδιαφέρον σας για την ιππασία με την γνωριμία της υπαίθρου του νησιού. Η κυκλική διαδρομή ξεκινά λίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, περνά μέσα από αμπέλια και χωράφια, την εκκλησία της Αγίας Αννας έξω από το Ακρωτήρι και καταλήγει στην μαύρη παραλία EROS, για να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του Santo Horse.

10. Επίσκεψη στην Θηρασιά: Στην σκιά της Σαντορίνης (Θήρας), η Θηρασιά μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική λύση σε όσους επιθυμούν την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την μοναχικότητα. Μέρος και αυτή, όπως και η Σαντορίνη, της νήσου Στρογγύλης, αποκόπηκε κατά την μεγάλη έκρηξη του 1.600 π.χ. και αποτελεί τμήμα της περιμέτρου της μεγάλης καλντέρας που σχηματίσθηκε στα χρόνια μετά την έκρηξη. Η γεωμορφολογία της μοιάζει πολύ με αυτήν της Σαντορίνης, αλλά σε αντίθεση με αυτήν, η τουριστική της ανάπτυξη έμεινε για τους περισσότερους επισκέπτες της σαν ένα τμήμα της ημερήσιας εκδρομής των τουριστικών σκαφών που ξεκινούν από το λιμάνι των Φηρών για να επισκεφθούν το ηφαίστειο στην Νέα και την Παλαιά Καμμένη. Η πραγματικότητα όμως για όσους θέλουν να γνωρίσουν πραγματικά το νησί και να το αγαπήσουν είναι ευτυχώς διαφορετική.

Σας συστήνουμε λοιπόν ανεπιφύλακτα να ξεκλέψετε λίγο από τον χρόνο σας στην Σαντορίνη και να επισκεφθείτε έστω και για λίγο αυτό το όμορφο νησί όχι στα πλαίσια ενός μέρους της επίσκεψης σας στο ηφαίστειο, αλλά μίας μέρας αποκλειστικά αφιερωμένης σε αυτό. Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα πάτε στην Θηρασιά θα βρείτε εδώ.

11. Επίσκεψη στο Ηφαίστειο : Βρισκόμαστε στο νησάκι της Νέας Καμένης, ή όπως είναι γνωστή "στο ηφαίστειο". Το ηφαιστειογενές νησί που δημιουργήθηκε με την ηφαιστειακή έκρηξη του 1570 και το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπ. Πολιτισμού ως "τόπος ιστορικού και ιδαίτερου φυσικού κάλλους".

Είναι δικαιωματικά, μαζί με το περίφημο ηλιοβασίλεμα, το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού για εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Στο νησάκι της Νέας Καμένης μπορούμε να φθάσουμε με εκδρομικό σκάφος από το Παλιό Λιμάνι των Φηρών, που ειδικά τους θερινούς μήνες, υπάρχουν πολύ συχνά δρομολόγια.Στο Ηφαίστειο μόλις φτάσετε, καταβάλλετε ένα ακόμη μικρό αντίτιμο (περίπου 5ευρώ) και ξεκινά η ξενάγησή σας. Είναι αναγκαίο να φοράτε αθλητικά παπούτσια, ελαφρά ρούχα και να είστε εφοδιασμένοι με νερό και αντηλιακό. Μετά από ανάβαση περίπου 20 λεπτών, συναντάτε τους πρώτους κρατήρες ενώ από τα έγκατα της γης αναβλύζει θειάφι και σε ορισμένα σημεία ατμός. Το άγριο τοπίο συμπληρώνεται από τα ηφαιστειογενή πετρώματα και το κοκκινωπό χώμα. Η θέα δε, προς τη Σαντορίνη και το νησάκι της Θηρασιάς απέναντι είναι απλά μοναδική...

12. Oινοποιείο- Μουσείο Αργυρού: Mία ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσετε, είναι στο Μουσείο- Οινοποιείο της οικογένειας Αργυρού στην Έξω Γωνιά. Το παλιό προβιομηχανικό οινοποιείο του 1861 σταμάτησε τη λειτουργία του το 1952, όταν ο τρίτος ιδιοκτήτης του, Νικόλαος Α. Αργυρός, ίδρυσε την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και το μεγαλύτερο οινοποιείο του νησιού, το σημερινό Santo Wine. Το 1999, ο γιος του, Αντώνης N. Αργυρός, το θέτει ξανά σε λειτουργία ιδρύοντας το Art Space. Οι χώροι του παλιού οινοποιείου αναπαλαιώνονται και παραμένουν σαν μουσειακός χώρος. Για το καινούριο οινοποιείο επιλέγεται η παρακείμενη υπόσκαφη σπηλιά του παλιού αχερώνα. Το κυρίαρχο υλικό είναι ένα παχύ στρώμα ελαφρόπετρας, πάχους 6 μέτρων, το οποίο αποτελεί ιδανικό μονωτικό υλικό, προσφέροντας, έτσι, το τέλειο περιβάλλον για την ωρίμανση και την παλαίωση του κρασιού. Το δεύτερο βασικό πλεονέκτημα είναι η υψομετρική διαφορά, η οποία έδωσε τη δυνατότητα της «κάθετης οινοποίησης». Το Art Space Winery, παρ' όλον ότι είναι μικρό οινοποιείο, διαθέτει πολύ μεράκι και υψηλή τεχνολογία, στοχεύοντας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

13. Καστέλι στο Ακρωτήρι : Το Καστέλι στο Ακρωτήρι είναι ένα από τα πέντε Καστέλια του νησιού, κτίστηκε στους μεσαιωνικούς χρόνους, την περίοδο της Ενετοκρατίας, το 1335. Λεγόταν καστέλι Πούντα ή La Ponta, που σημαίνει η «κορυφή». Στη μέση του οικισμού βρισκόταν ο «Γουλάς» (πύργος) του Ακρωτηρίου, που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι το σεισμό του 1956, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές. Σήμερα στην "καρδιά" του Καστελιού, στον χώρο La Ponta λειτουργεί έκθεση και εργαστήριο τσαμπούνας και άλλων χειροποίητων μουσικών παραδοσιακών οργάνων, βιβλία με ενδιαφέρουσες σχετικές πληροφορίες ενώ συχνά γίνονται και πολιτιστικές μουσικές εκδηλώσεις.

14. Επίσκεψη στους Μύλους: Ο λόφος του Γαβρίλου είναι ένα χαμηλό ύψωμα νότια του Εμποριού, που στην κορυφογραμμή του έχουν κτισθεί οκτώ παραδοσιακοί ανεμόμυλοι του 19ου αιώνα, ενώ υπάρχουν και βυζαντινά ερείπια. Οι μύλοι της Σαντορίνης φτιάχνονταν από ηφαιστειακές πέτρες, νερό, χώμα και ασβέστη και το ύψος τους έφτανε περίπου τα έξι μέτρα. Οι ανεμόμυλοι έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά και διατηρητέα κτίσματα, ενώ μελέτη του δήμου προβλέπει για το μέλλον οι δύο από αυτούς να αποκατασταθούν και να δουλέψουν σαν κανονικοί ανεμόμυλοι, ο ένας να διαμορφωθεί σε μουσείο ανεμομύλων, ένας τέταρτος σαν παραδοσιακό καφενείο και οι υπόλοιποι σαν καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Στο τέλος της κορυφογραμμής, στην κορυφή του λόφου ξεκινάνε διαδοχικά οι οκτώ ανεμόμυλοι. Από το ύψωμα του τελευταίου, μπορούμε να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς το Νότο του νησιού.

15. Ηλιοβασίλεμα στην Οία: To ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι το πιο ξακουστό στον κόσμο! Είναι αυτονόητο λοιπόν για τον επισκέπτη να βρεθεί τη στιγμή του σούρουπου σε διάφορα σημεία της καλντέρας προκειμένου να απολαύσει το μαγικό αυτό θέαμα. Στην Οία και συγκεκριμένα στο Κάστρο συγκεντρώνεται κάθε απόγευμα μεγάλο πλήθος κόσμου για να απολαύσει το εκπληκτικό θέαμα της δύσης του ηλίου. Σκαρφαλωμένοι πάνω σε κάθε δυνατό σημείο, στην άκρη του οικισμού, οι επισκέπτες στήνουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και περιμένουν υπομονετικά να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης. Οι χρωματικοί συνδυασμοί που προκύπτουν από το ηλιοβασίλεμα είναι πραγματικά εκπληκτικοί και το θέαμα αποζημιώνει και τον πλέον απαιτητικό...

16. Επίσκεψη στο Σκάρο: Ο Σκάρος ήταν ένας από τους πέντε οχυρωμένος οικισμούς που υπήρχαν στη Σαντορίνη και ο πιο σημαντικός, γνωστός και ως "Το Κάστρο". Σε αυτόν "ζούσε" μία ολόκληρη πολιτεία 200 σπιτιών, καλντεριμιών και εκκλησιών. Ο Βράχος κατοικήθηκε κατά του μεσαιωνικούς χρόνους μιας και όπως ήταν χτισμένο σαν φρούριο πρόσφερε προστασία από τους πειρατές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καστέλι δεν αλώθηκε ποτέ από Τούρκους, ή πειρατές, σε όλη την διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας. Υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη του 1650 του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κουλούμπου. Ετσι σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερείπια. Μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το μονοπατάκι πίσω από το βράχο που οδηγεί στην Παναγιά τη Θεοσκέπαστη. Εκκλησάκι χτισμένο στην δυτική άκρη του Σκάρου, το οποίο διαθέτει μοναδική θέα στην Καλντέρα και στο Αιγαίο. Αποτελεί μάλιστα το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει σήμερα στο βράχο!

17. Παλιό Λιμάνι Φηρών: Μία ακόμη ενδιαφέρουσα διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε είναι προς το Παλιό Λιμάνι των Φηρών. Για την κάθοδο σε αυτό, σας προτείνουμε το τελεφερίκ που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την πόλη των Φηρών. Το πρωτοποριακό αυτό έργο έχει δυνατότητα μεταφοράς 1.200 ατόμων την ώρα ενώ καλύπτει την απόσταση σε χρόνο 3 λεπτών. Η θέα κατά την κατάβαση είναι επιβλητική! Για την επιστροφή σας, προτείνουμε να ανεβείτε τα 587 σκαλοπάτια στο λιθόστρωτο μονοπάτι με τα γαϊδουράκια που θα βρείτε στην είσοδο του λιμανιού. Ζήστε τη μοναδική εμπειρία της ανάβασης με τον παραδοσιακό τρόπο που κυκλοφορούσαν οι κάτοικοι του νησιού εδώ και δεκαετίες!

![]

18. Επίσκεψη στη Φοινικιά: Από τους πιο ενδιαφέροντες - και ίσως όχι τόσο δημοφιλείς- οικισμούς στο νησί, είναι αυτός της Φοινικιάς στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, πολύ κοντά στην Οία. Στη Φοινικιά έμεναν στο παρελθόν γεωργοί και αμπελουργοί στην πλειοψηφία τους ενώ αξίζει να παρατηρήσουμε τα σπίτια που περιβάλλονται από μαντρότοιχους φτιαγμένους με μαυρόπετρα ενώ το χρώμα που κυριαρχεί είναι το λευκό σε συνδυασμούς με σομόν, μπλε και κόκκινο. Ένας εναλλακτικός δρόμος για να πάτε στον οικισμό είναι μέσω του Προφήτη Ηλία της Οίας, που βρίσκεται επί του μονοπατιού (9) που συνδέει την Οία με τα Φηρά και έχει διάρκεια λιγότερο από 10 λεπτά. Πρόκειται για ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον αμαξιτό δρόμο και ανεβαίνει με λιθόστρωτα σκαλοπάτια μέχρι το εκκλησάκι. Ερχόμενοι από το μονοπάτι (9) από τα Φηρά, ο Προφήτης Ηλίας είναι το δεύτερο εκκλησάκι που συναντάμε μετά τον Άγιο Βασίλειο.

![]

19. Πανηγύρι Επισκοπής Γωνιάς: Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σαντορίνης είναι τα αναρίθμητα ξωκλήσια και εκκλησάκια που συναντάμε σε κάθε οικισμό, σε κάθε μονοπάτι, ακόμα και σκαμμένα μέσα στο βράχο σε όλη την επικράτεια του νησιού. Η πίστη στο Θεό αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους που ζούσαν με τον φόβο των ηφαιστειακών εκρήξεων και των σεισμών. Ως εκ τούτου, αναρίθμητα είναι και τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται για να τιμήσουν τον εκάστοτε Άγιο. Από τα σημαντικότερα του νησιού που αξίζει να επισκεφθείτε τον Δεκαπενταύγουστο, είναι αυτό της Παναγίας Επισκοπής στην Επισκοπή Γωνιά. Μεσοβυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, προς τιμή της Κοίμησης της Θεοτόκου που κατασκευάσθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό. Στο παρελθόν ήταν έδρα της Ορθόδοξης και αργότερα της Λατινικής Επισκοπής. Το πολυτιμότερο κειμήλιο του ναού είναι η εικόνα της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας. Η μεγάλη αυτή λιτανευτική εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με τις μορφές έξι Ιεραρχών στο πλαίσιο, είναι ένα σημαντικό έργο της Βυζαντινής τέχνης καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο εικονογραφικό και τεχνοτροπικό ενδιαφέρον. Η εικόνα αφού συντηρήθηκε από το Υπ. Πολιτισμού επανήλθε μόνιμα στο ναό της Επισκοπής με σύγχρονη προσθήκη η οποία εξασφαλίζει τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την διατήρησή της. Κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και ειδικότερα, κατά την παραμονή, ξεκινάει η διαδικασία για το μαγείρεμα των φασολιών και της παραδοσιακής φάβας σε μεγάλα καζάνια. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γίνεται η μεγάλη γιορτή με χορό και μουσική, όπου συμμετέχουν ντόπιοι και παραθεριστές.

![]

20. Καταδύσεις: H Σαντορίνη αποτελεί έναν προορισμό, ο οποίος- μεταξύ άλλων- προσφέρεται για να καταδυθείτε στα καταγάλανα νερά της και να γνωρίσετε τη μαγεία του ηφαιστειακού βυθού. Για το λόγο αυτό υπάρχουν οργανωμένα κέντρα που προσφέρουν στον επισκέπτη τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και επαγγελματικές συμβουλές προκειμένου να απολαύσει με ασφάλεια το ξεχωριστό αυτό σπορ. Μπορείτε συγκεκριμένα να επισκεφθείτε το Mediterranean Dive club στην Περίσσα και να ενημερωθείτε για πληροφορίες που αφορούν ατομικές και μαζικές καταδύσεις, για το speed boat safari ενώ το γραφείο παρέχει ειδικά τμήματα κατάδυσης ακόμα και για παιδάκια άνω των 6 ετών!

21. Το καστέλι του Εμποριού: Τα καστέλια ήταν οχυρωμένοι οικισμοί, όπου τα σπίτια χτίζονταν κολλητά το ένα στο άλλο, έτσι ώστε να σχηματίζουν ενιαίο τείχος, είχαν δε συνήθως μία κύρια είσοδο από την εσωτερική τους πλευρά. Το ενετικό καστέλι του Εμποριού άρχισε να οικοδομείται τον 15ο αιώνα, γύρω στα 1.450 μχ. Στην συνέχεια επεκτάθηκε και εκτός του οχυρωματικού του περιβόλου. Είναι ένα από τα πέντε καστέλια του νησιού και το καλύτερα διατηρημένο σήμερα, καθώς κατοικείται. Σημαντικό εκκλησιαστικό σημερινό μνημείο του οικισμού είναι η εκκλησία της Παναγιάς της Μεσανής με το περίτεχνο καμπαναριό, του 16ου αιώνα. Μπαίνοντας στον οχυρωμένο οικισμό από την εντυπωσιακή "Πόρτα" του, αξίζει να χαθείτε μέσα στον λαβύρινθο που σχηματίζουν τα στενά του σοκάκια, όπου ανακατεύονται σπίτια, μικρές σκάλες και ταράτσες, στοές και γεφυράκια. Το καστέλι κατοικείται, γι΄αυτό στην περιήγησή μας σε αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτικότητα των κατοίκων του. Αν "σκαρφαλώσουμε" σε κάποια ταράτσα θα απολαύσουμε όμορφη θέα στην γύρω περιοχή και στον λόφο του Γαβρίλου απέναντι με τους εν σειρά ανεμόμουλους.

22. Επίσκεψη στο Χριστό στα Θέρμη: Από τον Αι-Στάθη, στην περιοχή της Πλάκας Μεγαλοχωρίου, ξεκινά μία πολύ όμορφη διαδρομή) που καταλήγει στο χείλος της καλντέρας, στην θάλασσα, στην πανέμορφη παραλία του Χριστού στα Θέρμη. Λίγα μέτρα πάνω από την παραλία βρίσκεται σφηνωμένο μέσα στο βράχο το εκκλησάκι του Χριστού (Μεταμόρφωση του Σωτήρος). Η διαδρομή, όπως και κάθε διαδρομή της καλντέρας, θέλει ιδιαιτερη προσοχή γιατί είναι αρκετά απότομη. Το μονοπάτι είναι σε γενικές γραμμές ευδιάκριτο, υπάρχουν 2-3 σημεία που θέλουν προσοχή για να μην πάρετε λάθος κατεύθυνση (τα σημειώσαμε σαν χωριστά σημεία στον χάρτη, ενώ υπάρχουν και τοποθετημένες πέτρες στο μονοπάτι). Ο χρόνος κατάβασης είναι 25'-30' ενώ αυτός της κοπιαστικής ανάβασης 30'-40'. Η παραλία είναι ερημική με μεγάλα ηφαιστειακά σκουρόχρωμα βότσαλα, πανέμορφη θέα, βαθιά και καθαρά νερά. Η εκκλησίτσα του Χριστού, όπως και η περιοχή που διασχίζει το μονοπάτι είναι ιδωτική, ιδιοκτησία της οικογένειας Γαβαλά.

23. Μονοπάτι 10 (δέκα): Φοινικιά - Κυρά Παναγιά - Παραλία Καρρά - Κουλούμπος: Πολύ όμορφη περιπατητική και βατή διαδρομή που ξεκινά από τον παραδοσιακό οικισμό της Φοινικιάς, τον οποίο και διασχίζει, για να συνεχίσει βόρεια με κατάληξη την μεγάλη παραλία των Μπαξέδων και του Καρρά μέχρι το ακρωτήρι του Κουλούμπου. Στον δρόμο θα συναντήσουμε την εκκλησία του Αγίου Κωσνταντίνου, και ανατολικά της σε μικρό ύψωμα το εκκλησάκι της κυρά Παναγιάς. Συνολική απόσταση διαδρομής 4.600 μέτρα και εκτιμώμενος χρόνος 80' - 90' λεπτά.

24. Μονοπάτι ένα (1): Πύργος - Προφήτης Ηλίας - Αρχαία Θήρα: Το μονοπάτι ένα (1), είναι μία από τις ομορφότερες και πιό ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές της Σαντορίνης. Μέσα σε 4.300 μέτρα και 100 λεπτά, συνδέει τον Πύργο με την Αρχαία Θήρα και σας φέρνει σε επαφή με μερικά από τα ιστορικότερα μέρη του νησιού. Πρακτικά χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο καλύπτει την διαδρομή από τον Πύργο (ξεκινά λίγο πρίν από την παλαιά Σχολή του Πύργου, στους Αγίους Αποστόλους) μέχρι την Μονή του Προφήτη Ηλία. Είναι ανηφορικό αλλά σύντομο (σε λιγότερο από 30 λεπτά, από τους Αγίους Αποστόλους, έχετε φθάσει στην Μονή). Το δεύτερο καλύπτει την διαδρομή από τον Προφήτη Ηλία μέχρι την Αρχαία Θήρα, και είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια (περίπου μία ώρα) αλλά ομαλότερο, αφού από τα 550 μέτρα υψόμετρο κατεβαίνουμε στα 270 μέτρα που βρίσκεται το parking του αρχαιολογικού χώρου. Στην πορεία του θα σταματήσετε αρκετές φορές για να απολαύσετε τις πανέμορφες εικόνες που σας κατακλύζουν σε κάθε βήμα σας.

25. Χριστουλάκι: Μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Σαντορίνης είναι το Χριστουλάκι (Μεταμόρφωση του Σωτήρος). Λαξευμένο στον βράχο, πήρε το όνομά του λόγω του πολύ μικρού του μεγέθους (2.70 x 2.80 x 2.00 μέτρα). Το 1716 το αγόρασε ο ηγούμενος και κτήτορας της Μονής Προφήτη Ηλία Γαβριήλ Μπελώνιας. Βρίσκεται καλά κρυμμένο, στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θήρας (απέναντι από τον Προφήτη Ηλία) και μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό μόνο με άδεια από τον φύλακα του χώρου. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει πλάτωμα και μετά απότομος γκρεμός, γι΄αυτό χρειάζεται προσοχή (ειδικά όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι). Προσέξτε τα σκαλισμένα στην πέτρα σκαλοπάτια τα οποία θα διαβούμε στο σημείο που αφήνουμε τον αρχαιολογικό χώρο για να κατεβούμε προς το εκκλησάκι.











Το Ταξίδι μου
0.4239 19.15MB