EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Περπατώντας στο φρύδι της καλντέρας

Περπατώντας στο φρύδι της καλντέρας
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 775

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 305

 Λιγότερα
 Περισσότερα
.   ..

Το μονοπάτι εννέα (9) είναι η δημοφιλέστερη πεζοπορική διαδρομή του νησιού. Κινείται κατά μήκος της καλντέρας, σχεδόν στην άκρη της, και συνδέει τα Φηρά με την Οία (9.800 μέτρα, 3 ώρες). Είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να αισθανθείτε την μαγεία των φυσικών ομορφιών του νησιού. Στην πορεία του θα περάσουμε αρκετές ανηφορο-κατηφόρες που ανεβαίνουν από τα 185 μέτρα της Οίας στα 356 μέτρα στο Ημεροβίγλι για να καταλήξουν πάλι στα 185 μέτρα στα Φηρά. Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό, και μπορεί να γίνει και από τις δύο κατευθύνσεις όπως σας βολεύει. Πρίν από το Ημεροβίγλι (κινούμενοι από Οία) γίνεται λιθόστρωτο. Από την Οία ξεκινά, λίγο μετά τον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Αρκετά εκκλησάκια θα συναντήσουμε στον δρόμο μας, ιδανικά φυσικά σημάδια αλλά και σημεία ξεκούρασης και απόλαυσης του υπέροχου τοπίου της καλντέρας. Να χαθείτε είναι δύσκολο, καθώς κινείστε στο φρύδι της καλντέρας, εν τούτοις, μέσα στο Ημεροβίγλι μπορείτε να χαθείτε στα σοκάκια του!

Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής ακολουθώντας την κατεύθυνση από την Οία προς τα Φηρά.

Ξεκινώντας από τον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολουθούμε για περίπου 200 μέτρα τον αμαξιτό δρόμο και πιάνουμε στα δεξιά μας την αρχή του μονοπατιού εννέα (9) το οποίο ανηφορίζει ήπια, και στα 300 περίπου μέτρα συναντά τον εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Xτισμένο στον βράχο της καλντέρας, διαθέτει εκπληκτική θέα στο ηφαίστειο του νησιού και στην Οία.

Η διαδρομή αρχίζει και γίνεται αρκετά πιό ανηφορική, σε λιθόστρωτο μονοπάτι, και περίπου στα 700 μέτρα από τον Άγιο Βασίλειο, ορθώνεται μπροστά μας το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στον εκκλησάκι μπορούμε να φθάσουμε και από τον οικισμό της Φοινικιάς, από σύντομο (λιγότερο από 10') ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον αμαξιτό δρόμο και ανεβαίνει με λιθόστρωτα σκαλοπάτια μέχρι το εκκλησάκι. Πίσω μας διακρίνουμε όλη την Οία να απλώνεται μπροστά μας. Αν είναι και η ώρα της δύσης του ήλιου τότε θα απολαύσετε μία πανδαισία χρωμάτων και μία εικόνα βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.

Ο Σταυρός, στα 305 μέτρα βρίσκεται στο ψηλότερο (μετά το Ημεροβίγλι) σημείο του μονοπατιού (9), που συνδέει την Οία με τα Φηρά. Άλλωστε το λέει και το όνομά του, Ψηλός Σταυρός. Από τον Προφήτη Ηλία απέχει 500 μέτρα και θα φθάσετε σε λίγο λιγότερο από 20 λεπτά. Η ανάβαση είναι κοπιαστική, όμως εδώ, μόλις φθάσετε, μπορείτε να κάτσετε να ξεκουρασθείτε απολαμβάνοντας μπροστά σας όλη την καλντέρα και στο βάθος το Ημεροβίγλι με το καστέλι του Σκάρου.

Από το σημείο αυτό το μονοπάτι κατηφορίζει, και στα 750 περίπου μέτρα συναντά τον κεντρικό αμαξιτό δρόμο Φηρών - Οίας. Στο σημείο αυτό υπάρχει και καντίνα για να δροσιστούμε και να ξεκουρασθούμε λίγο στον ίσκιο της.

Από εδώ το μονοπάτι προχωρεί για περίπου 350 μέτρα επί του αμαξιτού δρόμου (προς Φηρά) και ανηφορίζει ξανά προς τον επόμενο Προφήτη Ηλία (υπάρχει σχετική πινακίδα με ένδειξη για το μονοπάτι εννέα). Λίγο μετά υπάρχουν δύο επιλογές για να συνεχίσετε. Και οι δύο καταλήγουν στον Προφήτη Ηλία. Η πρώτη δεξιά είναι πιό απότομη και δύσκολη, αλλά μικρότερης απόστασης, και κινείται στο φρύδι της καλντέρας, η δεύτερη αριστερά, είναι ομαλότερη, κινείται σε λιθόστρωτο μονοπάτι, με ομαλότερη κλίση αλλά περνά από το πίσω μέρος του λόφου του Προφήτη Ηλία (με θέα στα ανατολικά του νησιού) και στην συνέχεια ανηφορίζει δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που φθάνει στον Προφήτη Ηλία.

Ο Προφήτης Ηλίας Ημεροβιγλίου, είναι το δεύτερο ψηλότερο (μετά το Ημεροβίγλι) σημείο, στα 304 μέτρα, του μονοπατιού (9), που συνδέει την Οία με τα Φηρά. Η εκκλησία είναι πανέμορφη, με μεγάλο ευρύχωρο προαύλιο χώρο που τον σκιάζουν λίγα (σπάνια στην Σαντορίνη) πεύκα. Χρονολογείται από το 1750.

Κατηφορίζοντας από τον Προφήτη Ηλία, ξαναπιάνουμε το μονοπάτι (9) προς Ημεροβίγλι (το "μονοπάτι" στο σημείο αυτό είναι ασφαλτοτσιμεντόδρομος) και λίγα μέτα χαμηλότερα στα δεξιά μας θα δούμε λίγα σκαλάκια που ανεβαίνουν στην σύγχρονη εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Η εκκλησία κτίσθηκε στην θέση κατεστραμμένης εκκλησίας του Αγίου, που χρονολογείται από το 1700. Από εδώ το Ημεροβίγλι απέχει λιγότερο από 1.800 μέτρα, και δεσπόζει μπροστά μας με τον βράχο του Σκάρου.

Από το σημείο αυτό και μέχρι το Ημεροβίγλι, αρχίζουμε και συναντάμε κατά μήκος της καλντέρας, αξιόλογα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αλλά και σημεία εστίασης, που εκτός από της υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τους, προσφέρουν στους επισκέπτες τους την ανεπανάληπτης ομορφιάς θέα προς το ηφαίστειο του νησιού. Λίγο πιό κάτω, από τον όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του νεόκτιστου συγκροτήματος, Pantheon Villas, αξίζει να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη από τον δρόμο μας και να ακολουθήσουμε δεξιά μας το στενό μονοπάτι, με τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια, προς το, λαξευμένο μέσα στα βράχια της καλντέρας, εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου του Ατραγούδιστου. Στα ηφαιστειακά τοιχώματα του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες του 1750, ενώ το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1050. Σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε εικόνα του Αγίου στο σημερινό σημείο του ναού, και ενώ οι κάτοικοι την μετέφεραν στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου (λίγο ψηλότερα, στον λόφο του Προφήτη Ηλία) εκείνη την επόμενη ημέρα βρισκόταν ξανά στο ίδιο σημείο στην θέση αυτή.

Το μονοπάτι εννέα συνεχίζει ανηφορικά, περνά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και συναντά στα 360 μέτρα υψόμετρο, το Ημεροβίγλι, περίπου 1.800 μέτρα από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Εδώ θα συναντήσουμε πινακίδες κατευθύνσεις μονοπατιών δύο χρωμάτων. Η κόκκινη δείχνει το μονοπάτι που διανύουμε το εννέα (9) ενώ οι γαλάζιες πινακίδες (που χρησιμοποιούνται για να δείχνουν μικρά τοπικά μονοπάτια) δείχνουν η μία προς το καστέλι του Σκάρου (20 λεπτά) και η άλλη στην αντίθετη κατεύθυνση, προς το εκκλησάκι της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης. Εμείς συνεχίζουμε προς Φηρά, προσέχοντας μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια να διακρίνουμε την σχετική ένδειξη με το βελάκι που δείχνουμε στην φωτογραφία! Από εδώ το μονοπάτι αρχίζει και κατηφορίζει προς τα Φηρά, στα οποία και θα φθάσουμε σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Βγαίνοντας από το Ημεροβίγλι, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του οικισμού, θα συναντήσουμε το όμορφο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Πανέμορφη η θέα από εδώ, προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Κατηφορίζοντας προς Φηρά, ανάμεσα στο Ημεροβίγλι και στο Φηροστεφάνι, α συναντήσουμε την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε στις 6/12/1651. Οι πρώτες μοναχές ήταν γυναίκες και ήταν τα κορίτσια της οικογένειας Γκύζη, από τις ελάχιστες ορθόδοξες οικογένειας που ζούσαν στο καστέλι του Σκάρου.

Η διαδρομή μας θα ολοκληρωθεί στο κέντρο των Φηρών, σχεδόν 10 χιλιόμετρα από εκεί που ξεκίνησε, στον Άγιο Γεώργιο της Οίας, και με σχεδόν τρείς ώρες πεζοπορία εχοντας μας χαρίσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία των αισθήσεών μας και μιά ουσιαστική γνωριμία με την ομορφιές και την ιστορία αυτού του τόπου.











Το Ταξίδι μου
0.3533 18.92MB