Η οικονομική και κοινωνική ζωή στην Σαντορίνη είναι στενά συνδεδεμένη με τ΄αμπέλια της εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι αμπελοκαλλιέργειες υπήρχαν στο νησί από τον 17ο αι. πχ και αυτές συνεχίσθηκαν ξανά, μετά την μεγάλη έκρηξη (1.620πχ), από το 1.200 πχ μέχρι τις μέρες μας. Το χαρακτηριστικό των κλημάτων της Σαντορίνης είναι ότι είναι αυτόρριζα (από τα ελάχιστα στον κόσμο), και αυτό το οφείλουν στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού που τα προστάτεψε από την επιδημία της φυλοξήρας. Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος κλαδέματος των Σαντορινιών κλημάτων με τεχνικές όπως η 'Γυριστή' και το 'Κουλούρι', για να τα προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους. Το παραγόμενο κρασί είναι υψηλής ποιότητας με βασικές καλλιεργούμενες ποικιλίες το Ασύρτικο (80% της συνολικής παραγωγής), το Αθήρι, το Αηδόνι (λευκές ποικιλίες) και η Μαντηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο (ερυθρές ποικιλίες). Από τα κρασιά της φημισμένα είναι το γλυκό Βινσάντο, το Ασύρτικο και το Νυχτέρι.
Φυσικό Αξιοθέατο // Αλλο Φυσικό Αξιοθέατο
Αμπέλι στον Έξω Γιαλό
Χαρακτηριστικά
Υψόμετρο (μέτρα) | : | 82 |
Πρόσβαση | : | Δρόμος |
Διάρκεια Επίσκεψης | : | 20 λεπτά |
Προσιτό | : | Ομαλά |
Περισσότερα