Ανατολική Σιθωνία: Πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά
Ανατολική Σιθωνία, ανατολικό δεύτερο πόδι Χαλκιδικής, η λιγότερο τουριστική πλευρά της Χαλκιδικής: όπως και αν ονομάζεται, ότι χαρακτηρισμούς και αν παίρνει, η ευρύτερη περιοχή που ξεκινάει από τον Άγιο Νικόλαο και φτάνει μέχρι την Τορώνη, αποτελεί έναν κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό, τόσο για τις μοναδικές παραλίες όσο και για το πευκόφυτο φυσικό περιβάλλον.
Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου
Το 2ο πόδι της Χαλκιδικής είναι πιο εναλλακτικό και πιο «αμόλυντο» σε σχέση με το πρώτο πόδι. Λείπουν από εδώ τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα χωριά με τα πολλά ενοικιαζομένα δωμάτια όπως είναι το Πευκοχώρι ή το Παλιούρι στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Μάλιστα, η ανατολική πλευρά της Σιθωνίας, του δεύτερου δηλαδή ποδιού της Χαλκιδικής, είναι ακόμα πιο αραιοκατοικημένη από τη δυτική πλευρά, όπου η Νικήτη και ο Νέος Μαρμαράς συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο.
Από τον Άγιο Νικόλαο λοιπόν και μέχρι την Τορώνη, οι μεγαλύτεροι οικισμοί είναι αυτοί της Βουρβουρούς, της Σάρτης και της Συκιάς. Σε αυτά τα 69 χιλιόμετρα παραλιακού δρόμου που συνδέουν τον Άγιο Νικόλαο με την Τορώνη, οι επισκέπτες θα βρουν δεκάδες παραλίες, μικρές και μεγάλες. Οι δαντελωτές ακτές διαθέτουν όλες σχεδόν άμμο και γαλαζοπράσινα νερά αλλά και θέα στο τρίτο πόδι, στο Άγιο Όρος. Ταυτόχρονα, τα πεύκα φτάνουν μέχρι και τη θάλασσα και οι πλαγιές πίσω από τις παραλίες είναι καταπράσινες.
Το δεύτερο πόδι ανακαλύφθηκε κυρίως από περιπετειώδεις Γερμανούς πριν από αρκετές δεκαετίες και παρά την προέλαση Ρώσων και βαλκάνιων τουριστών τα τελευταία χρόνια, θα δείτε ακόμα πολλές πινακίδες στη Γερμανική γλώσσα. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οικογένειες από τη Γερμανία κατέφταναν με τροχόσπιτα και γέμιζαν τις παραλίες. Σήμερα, τη θέση τους έχουν πάρει Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι. Η κυριαρχία του κάμπινγκ πάντως έχει παραμείνει αναλλοίωτη, αφού η ανατολική Σιθωνία διαθέτει δεκάδες κάμπινγκ, τα οποία έχουν εξελιχθεί αρκετά. Από απλούς χώρους για κατασκήνωση έχουν μετεξελιχθεί σε προορισμούς. Πολλά κάμπινγκ καταλαμβάνουν ολόκληρες παραλίες, ενώ άλλα συνδυάζουν πολυτελείς εγκαταστάσεις με την ενοικίαση τροχόσπιτων ή σκηνών.
Ξεκινώντας από βόρεια, ο πρώτος οικισμός που θα συναντήσετε είναι αυτός του Όρμου Παναγιάς. Γραφικό ψαροχώρι, ο Όρμος φημίζεται για τους ψαράδες και τα φρέσκα ψάρια. Ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν εδώ τόσο για την ψαραγορά με τα ψάρια ημέρας όσο και για τις ταβέρνες που σερβίρουν μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες. Ο Όρμος Παναγιάς είναι αγκυροβόλι τόσο για ψαράδικα όσο και για τουριστικά σκάφη, αφού στην υπάρχουσα μαρίνα, έχει προστεθεί άλλη μία καινούρια απέναντι στον οικισμό Λαγονήσι. Από εδώ ξεκινάνε και καράβια που κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους. Συνεχίζοντας και αφού μεσολαβήσουν αρκετές αμμώδεις παραλίες, οργανωμένες ή μη, θα συναντήσετε τη Βουρβουρού. Ο οικισμός απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση κατά μήκος της θάλασσας και διαθέτει πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καταστήματα.
Ακολουθούν διάσημες παραλίες όπως οι Καβουρότρυπες, ο Αρμενιστής και το Πλατανίτσι. Ο επόμενος μεγάλος οικισμός είναι αυτός της Σάρτης με τη μεγάλη σε μήκος παραλία και το ζωντανό κέντρο, το οποίο κάθε βράδυ γεμίζει από κόσμο. Αγαπημένη των ξένων τουριστών, η Σάρτη είναι από τα λίγα σημεία της ανατολικής Σιθωνίας στα οποία μπορείτε να βγείτε για νυχτερινή διασκέδαση. Ακολουθούν οι οικισμοί Καλαμίτσι και Τορώνη οι οποίοι διαθέτουν πανέμορφες παραλίες με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Ανάμεσά τους το Πόρτο Κουφό, ένας μεγάλος φυσικός κόλπος, ο οποίος φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του.