Επίσκεψη στους Αρχαιολογικούς χώρους του Αρχαίου Πάου, του Αρχαίου Λεοντίου και του Αρχαίου Κλείτορα
Στον Δήμο Καλαβρύτων ξεχωρίσαμε πέντε κύρια σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: τους Αρχαίους Λουσούς, την Αρχαία Ψωφίδα, τον Αρχαίο Πάο, το Αρχαίο Λεόντιο και τον Αρχαίο Κλείτορα.
Τους Αρχαίους Λουσούς και την Αρχαία Ψωφίδα τ’ αναφέραμε στις προηγούμενες προτάσεις μας. Εδώ θα αναφερθούμε στα υπόλοιπα τρία σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Το Αρχαίο Λεόντιο ήταν πόλη της Αχαίας που είχε ιδρυθεί από τους Ιώνες και ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης. Η πόλη καταστράφηκε στα τέλη του 3ου π.χ. αιώνα από τον Φίλιππο τον Ε' της Μακεδονίας. Σήμερα έχουν ανασκαφεί σε λόφο τρία χιλιόμετρα ΒΔ της Βλασίας, τείχη από την ακρόπολη της αρχαίας πόλης και στην ανατολική πλαγιά του λόφου ένα αρχαίο θέατρο. Αρχαιολογικά ευρήματα, πιθανότατα του Αρχαίου Λεοντίου, έχουν ανασκαφεί τυχαία και σε άλλα σημεία της περιοχής. Εδώ φαίνονται ευρήματα που βρέθηκαν σε ιδιωτικά κτήματα απέναντι του λόφου της ακρόπολης.
Η αρχαία Πάος ή Πάιον ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδικής Αζανίας. Λείψανα της, κυρίως του οχυρωματικού περιβόλου της πόλης και δεξαμενής, έχουν βρεθεί σε κοντινό χαμηλό λόφο δυτικότερα του σημερινού οικισμού του Πάου. Δεν έχει ανασκαφεί πλήρως. Θα φθάσουμε από σύντομο χωματόδρομο (1 χλμ.) που ξεκινά δεξιά του δρόμου που κατευθύνεται βόρεια προς το παλιό χωριό.
Ο Αρχαίος Κλείτωρ, ήταν αρχαία Αρκαδική πόλη από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες της εποχής της. Ιδρύθηκε από τον Κλείτορα, γιό του Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα. Πολλά από τα ερείπιά της (όπως το αρχαίο θέατρο) θα συναντήσουμε διάσπαρτα στον μεγάλο κάμπο της Κλειτορίας, τρία περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Κλειτορίας (Μαζέικα).
Το θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα έχει ανασκαφεί σχετικά πρόσφατα. Εχουν έρθει στην επιφάνεια το κοίλο του θεάτρου και μερικά από τα εδώλια. Στον επίπεδο χώρο μπροστά του θεάτρου (που έχει καθαρισθεί) δίνονται κάθε καλοκαίρι θεατρικές παραστάσεις.