EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Επίσκεψη στην Μονή της Μακελλαριάς και στους Λαπαναγούς

Μικρό μετέωρο έχει χαρακτηρισθεί ο βράχος στην κορυφή του οποίου στέκεται η Ι.Μ. της Μακελλαριάς, απέναντι από τους Λαπαναγούς και πάνω από την δεξιά όχθη του ποταμού Σεληνούντα. Ιστορικό Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση, κτίσθηκε το 532μχ. από τον στρατηγό Βελισσάριο, σαν εξιλέωση του για την σφαγή της 'Στάσης του Νίκα'.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 640

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 650

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αχαία - Λαπαναγοί - Καυκαριάς
Ιστορική Τοποθεσία
Καυκαριάς
(Ιστορική Τοποθεσία)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Λαπαναγοί - Κοίμηση
Εκκλησία
Κοίμηση
(Εκκλησία)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Επίσκεψη στην Μονή της Μακελλαριάς και στους Λαπαναγούς

Μικρό μετέωρο έχει χαρακτηρισθεί ο βράχος στην κορυφή του οποίου στέκεται η Ι.Μ. της Μακελλαριάς, απέναντι από τους Λαπαναγούς και πάνω από την δεξιά όχθη του ποταμού Σεληνούντα. Ιστορικό Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση, κτίσθηκε το 532μχ. από τον στρατηγό Βελισσάριο, σαν εξιλέωση του για την σφαγή της 'Στάσης του Νίκα'.

Στην ιερά Μονή Μακελλαριάς θα φθάσουμε είτε ακολουθώντας χωμάτινη καλοστρωμένη διαδρομή περίπου 8χλμ., που διασχίζει το πανέμορφο δάσος της Κάνισκας και ξεκινά λίγο μετά το Νεοχώρι, είτε από μία ακόμη ομορφότερη αλλά δυσκολότερη διαδρομή που ξεκινά από τους Πετσάκους προς τους Λαπαναγούς. Στην διαδρομή αυτή, λίγο μετά τα ερείπια της Μονής της Ευαγγελίστριας, θα δούμε να φεύγει αριστερά μας ζόρικος χωματόδρομος. Ο δρόμος αυτός καταλήγει στην Μονή της Μακελλαριάς. Κάποια σημεία του δρόμου είναι εντυπωσιακά αλλά χρειάζονται και προσοχή. Εντυπωσιακό είναι το στενό πέρασμα που λες και έχει χαραχθεί μέσα στον βράχο, και προσοχή χρειάζεται η ανηφόρα με την πολύ μεγάλη κλίση (και τα νεροφαγώματα αριστερά), αμέσως μετά, που θα χρειασθείτε οπωσδήποτε το 4x4 για να την ανεβείτε. Για όλα αυτά θα αποζημιωθείτε πολλαπλά όταν, στο τέλος, θα αντικρύσετε την Μονή της Μακελλαριάς να ξεχωρίζει επιβλητική πάνω στον πελώριο βράχο της.

Από την Μονή της Μακελλαριάς μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το προσκύνημα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μικρό μονοπάτι που ξεκινά αριστερά της εισόδου στην Μονή, μας οδηγεί στα 500 περίπου μέτρα, στο μέσα στον βράχο κτισμένο εκκλησάκι και προσκύνημα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Πάνω από τον βράχο, όλο τον χρόνο ρέει αστείρευτα 'αγίασμα'.

Απέναντι από τον βράχο της Μακελλαριάς βρίσκονται οι Λαπαναγοί. Ενα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής που σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε. Μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στο επιβλητικό Γερακοβούνι δυτικά, τον ιστορικό Καυκαριά βόρεια και τον βράχο της Μακελλαριάς με την Μονή της Παναγίας, σαν μικρό μετέωρο στα νότια, στέκονται σήμερα σχεδόν έρημοι (με λιγότερους από 20 μόνιμους κατοίκους) οι Λαπαναγοί. Κλειστά τα περισσότερα πέτρινα σπίτια τους, το παλιό Σχολείο οι εκκλησίες τους. Ακόμη και η επιβλητική εκκλησία της Κοίμησης γλυστρά σιγά-σιγά προς τον γκρεμό και χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να μην χαθεί οριστικά.

Ανάμεσα στους Λαπαναγούς και την Ι.Μ. της Μακελλαριάς κυλά το Μανεσαίικο ρέμα (Σελινούντας ποταμός). Μία πολύ όμορφη εξερεύνηση στην περιοχή αυτή είναι η επίσκεψή μας στο θρυλικό Γυφτοπήδημα. Από τους Λαπαναγούς κατεβαίνουμε προς το Μανεσαίικο ρέμα (3χλμ.). Λίγο πρίν το τσιμεντένιο γεφύρι θα δούμε να φεύγει δεξιά μας χωματόδρομος που κατεβαίνει παράλληλα προς την κοίτη του ποταμού. Προχωράμε μέχρι να τερματίσει ο χωματόδρομος για λίγα μέτρα. Πρώτα-πρώτα πρέπει να περάσουμε απέναντι στην άλλη όχθη. Ευτυχώς το καλοκαίρι το νερό είναι χαμηλό και το ποτάμι περνιέται εύκολα. Περνάμε απέναντι και προχωράμε ευθεία. Βρισκόμαστε στα ριζά του βράχου της Μακελλαριάς. Στην αρχή συναντάμε ένα χωματόδρομο να ανηφορίζει αριστερά (ο οποίος καταλήγει στο Μοναστήρι). Συνεχίζουμε ευθεία. Μετά από 200 περίπου μέτρα φτάνουμε στο εντυπωσιακό Γυφτοπήδημα. Ενα στένεμα δύο βράχων, του Σελινούντα, που δημιουργεί μία μικρή λίμνη. Ο θρύλος λέει πως πήρε το όμομά του από ένα γυφτόπουλο που το κυνηγούσαν οι Τούρκοι και έπεσε από ψηλά στο ποτάμι και σώθηκε. Πάνω στους βράχους έχουν φτιαχθεί δύο γεφύρια (κλειστά σήμερα 2014, σε πρόσβαση).











Το Ταξίδι μου
0.3633 19.12MB