EG Mobile

Info


Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Εξερεύνηση του Χελμού

Μία από τις ομορφότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες μας στα Καλάβρυτα είναι η πεζοπορική εξερεύνηση του Χελμού. Η διαδρομή που προτείνουμε είναι η ακόλουθη. Να σημειώσουμε ότι η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει μόνο όταν έχουν λιώσει τα χιόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά.
Διαβάστε περισσότερα...

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 675

Χαρακτηριστικά

Υψόμετρο (μέτρα) : 2230

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αχαία - Καλάβρυτα - Χελμός - Νεραιδοράχη - Lift
Αθλημα Βουνού
Lift Νεραιδοράχης
(Αθλημα Βουνού)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Χελμός - Ανω Λιθάρι
Σημείο Διαδρομής
Άνω Λιθάρι
(Σημείο Διαδρομής)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Καλάβρυτα - Χελμός - Βρύση Πουλιού
Πηγή Κεφαλόβρυσο
Βρύση Πουλιού
(Πηγή Κεφαλόβρυσο)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
Αχαία - Χελμός - Υδατα Στυγός
Καταρράκτης
Υδατα Στυγός
(Καταρράκτης)
ΑΧΑΪΑ, ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Εξερεύνηση του Χελμού: Χιονοδρομικό Κέντρο – Αρίσταρχος – Νεραιδοράχη – Ψηλή Κορφή – Μαυρολίμνη – Υδατα Στυγός

Μία από τις ομορφότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες μας στα Καλάβρυτα είναι η πεζοπορική εξερεύνηση του Χελμού. Η διαδρομή που προτείνουμε είναι η ακόλουθη. Να σημειώσουμε ότι η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει μόνο όταν έχουν λιώσει τα χιόνια, δηλαδή από τον Ιούνιο και μετά.

Ανεβαίνουμε με δικό μας μέσο στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων στον Χελμό. Από το Parking του Χιονοδρομικού των Καλαβρύτων, στρίβουμε δεξιά λίγο πρίν το σαλέ. Προχωράμε για πέντε χιλιόμετρα σε βατό και φαρδύ χωματόδρομο μέχρι που δεξιά μας, κάτω από τον δρόμο, βλέπουμε πετρόκτιστη ποτιστική βρύση. Αυτή είναι η βρύση του Πουλιού. Αμέσως μετά ο δρόμος χωρίζει, και αριστερά μας οδηγεί (στα 300 μέτρα) στο διάσελο του Αυγού (2.100 μέτρα) και στο ορεινό καταφύγιο Β. Λεοντόπουλου. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και στρίβουμε αριστερά στον αμέσως επόμενο χωματόδρομο (στα 1.000 μέτρα). Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει και καταλήγει σε 3χλμ. στο αστεροσκοπείο του Χελμού και στο εντυπωσιακό τηλεσκόπιο του Αρίσταρχου.

Το Αστεροσκοπείο του Χελμού με το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, βρίσκεται στην δεύτερη ψηλότερη κορφή του Χελμού, την Νεραιδοράχη, στα 2.330 μέτρα (η πρώτη είναι η Ψηλή Κορυφή, 20 μέτρα ψηλότερη). Ο Αρίσταρχος θεωρείται ένα από τα πιό προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ηπείρου μας και εγκαταστάθηκε εδώ, γιατί η περιοχή είναι μία από τις περιοχές που έχουν την χαμηλότερη φωτορύπανση στην Ευρώπη.

Από το αστεροσκοπείο του Χελμού ξεκινά σύντομο μονοπάτι 650 μέτρων προς την Νεραιδοράχη, την δεύτερη ψηλότερη κορφή του Χελμού στα 2.330 μέτρα. Το μονοπάτι περνά δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Lift του χιονοδρομικού. Η Νεραιδοράχη είναι μία από τις πιό εντυπωσιακές και πιό όμορφες κορφές Ελληνικών βουνών. Η θέα από εδώ προς τις γύρω γυμνές πλαγιές και κορφές του Χελμού, και του τηλεσκοπίου του Αρίσταρχου απέναντι, είναι εντυπωσιακή και ίσως πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ορεινά τοπία της Πελοποννήσου.

Η Ψηλή Κορυφή είναι η ψηλότερη κορυφή του Χελμού στα 2.350μ. Θα φθάσουμε μετά από (μέτρια στην αρχή και πιό απαιτητική όσο πλησιάζουμε στην κορυφή) ανάβαση 30'-40' και 100 μέτρων υψομετρικής διαφοράς. Ανεβαίνοντας με το όχημά μας από το χιονοδρομικό του Χελμού προς το αστεροσκοπείο του Χελμού, θα σταθμεύσουμε στην αρχή της ανηφόρας στο τέρμα της οποίας έχει στηθεί (αριστερά) το πληροφοριακό κιόσκι του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραικού (από το κιόσκι αριστερά ο δρόμος συνεχίζει για τον Αρίσταρχο). Εμείς, από το σημείο που θα σταματήσουμε, θα περπατήσουμε στην αντίθετη κατεύθυνση (δεξιά) νοτιοανατολικά. Την Ψηλή Κορυφή θα την δούμε να ορθώνεται μπροστά μας (λοξά αριστερά). Εντυπωσιακές οι εικόνες που θα αντικρίσουμε από εδώ, δεν περιγράφονται με λέξεις. Η καθαρότητα του αέρα και η διαύγεια της ατμόσφαιρας βοηθούν στο να αποτυπώσουμε καλύτερα τις εικόνες αυτές με την φωτογραφική μας μηχανή.

Από το πληροφοριακό κιόσκι δεξιά ο δρόμος κατηφορίζει προς μία Στάνη. Η θέση εδώ λέγεται Ανω Λιθάρι, και λίγο πριν την Στάνη ξεκινά το μονοπάτι για την Μαυρολίμνη και τα Υδατα της Στυγός.

Η Μαυρολίμνη είναι εποχική αλπική λίμνη (η μόνη της Πελοποννήσου) παγετωνικής προέλευσης. Νερό έχει όταν λιώνουν τα χιόνια των γύρω βουνών. Από μακρυά μοιάζει με τριγωνικό γήπεδο ποδοσφαίρου ή σαν γήπεδο του baseball! Το μονοπάτι στην κατεβασιά του είναι 30' και σχετικά βατό. Θέλει προσοχή γιατί σε μερικά σημεία το έδαφος είναι σαθρό και γλυστράει. Κατεβαίνουμε υψομετρικά 150μ., συνεπώς η επιστροφή είναι λίγο δυσκολότερη.

Το μονοπάτι που κατευθύνεται στην Μαυρολίμνη συνεχίζει και προς τα περίφημα Υδατα της Ωκεανίδας Στυγός (σύνολο διαδρομής περίπου 60'-75'). Οι πηγές του ποταμού Κράθη. Τα νερά της ήταν φαρμακερά για οποιοδήποτε ζωντανό όν εκτός από τους Θεούς. Στα νερά αυτά βούτηξε η Θέτιδα τον Αχιλλέα και έγινε άτρωτος σε όλο του το σώμα, εκτός από την φτέρνα από την οποία τον κρατούσε. Τοπίο αντάξιο του μύθου. Από εδώ απολαμβάνουμε την θέα προς τον τρομακτικό βράχο με τα (λίγα σήμερα) νερά, και στο βάθος προς το φαράγγι του Κράθη μέχρι τα Τέσσερα Ελατα.











Το Ταξίδι μου
0.3917 19.22MB