Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα και όμως η Σέριφος είναι από τα λιγότερο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων. Ίσως για αυτό, οι επισκέπτες της απολαμβάνουν ανενόχλητοι τις πάνω από 30 παραλίες του νησιού, τη σκαρφαλωμένη σε λόφο γραφικότατη Χώρα και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του νησιού.
Η Σέριφος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο. Τα πλοία της γραμμής από τον Πειραιά χρειάζονται μόλις 2,5 και 4 ώρες για να προσεγγίσουν το λιμάνι της Σερίφου. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που θα αντικρύσετε στη Σέριφο είναι ένα νησί με ήπια τουριστική ανάπτυξη η οποία σέβεται τις φυσικές ομορφιές. Χωρίς πολλές πολύχρωμες πινακίδες, με καταλύματα που ενσωματώνονται αρχιτεκτονικά και αισθητικά στον περιβάλλοντα φυσικό χώρο και με αγνές παραλίες, η Σέριφος διατηρεί το χρώμα και την παραδοσιακή της ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι καμία από τις 30+ παραλίες του νησιού δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες ή beach bar. Επίσης, οι περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού είναι μικρής κλίμακας, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε για εστιατόρια και καφέ. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι συγκεντρωμένα στο Λιβάδι και τη Χώρα και σχεδόν όλα έχουν το δικό τους χαρακτήρα, είτε είναι πιο παραδοσιακός είτε είναι πιο μοντέρνος.
Αυτοί οι δύο είναι και οι κυριότεροι οικισμοί του νησιού: το Λιβάδι που είναι και το λιμάνι της Σερίφου και η Χώρα, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το Λιβάδι, η οποία χωρίζεται σε Κάτω Χώρα και Άνω Χώρα. Από εκεί και πέρα θα βρείτε διάσπαρτους μικρούς οικισμούς στα παράλια και την ενδοχώρα της Σερίφου, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι το Μεγάλο Λιβάδι στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Οι παραλίες είναι διάσπαρτες σε όλες τις πλευρές του νησιού. Αυτές που είναι κοντά στο Λιβάδι έχουν την ευκολότερη πρόσβαση, ενώ πολλές άλλες είναι προσβάσιμες μόνο μέσω χωματόδρομου, μονοπατιού ή διαμέσω θαλάσσης.
Λιβάδι
Το λιμάνι της Σερίφου είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Το Λιβάδι είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης φτάνοντας στη Σέριφο. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου θα δείτε καφέ, εστιατόρια και μίνι μάρκετ, ενώ προς τα δεξιά εκεί που τελειώνει ο οικισμός, βρίσκεται η αμμώδης παραλία του Αυλόμωνα. Στο Λιβάδι συγκεντρώνονται οι περισσότερες επιλογές τόσο για φαγητό όσο και για νυχτερινή διασκέδαση. Από τη δυτική πλευρά βρίσκονται τα Λιβαδάκια, σχεδόν ενωμένα με το Λιβάδι. Τα Λιβαδάκια δεν έχουν καταστήματα ή κάποιο κέντρο, αλλά διαθέτουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, φιλοξενούν το κάμπινγκ του νησιού και έχουν μεγάλη παραλία με άμμο.
Χώρα
Επιβλητική πάνω από το Λιβάδι, η Χώρα της Σερίφου είναι από τις ωραιότερες και γραφικότερες των Κυκλάδων. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων και μόνοι μάρτυρες αυτής της ιστορίας είναι τα λιγοστά ερείπια του Κάστρου στην κορυφή της Χώρας και η Λότζια(είσοδος) λίγο πιο χαμηλά. Από όποιο σημείο της Χώρας και αν βρίσκεστε, η θέα στη θάλασσα ή την ενδοχώρα του νησιού, είναι μαγευτική. Λόγω του υψόμετρου, η ζέστη είναι αρκετή το μεσημέρι, ενώ τα βράδια είναι δροσερά. Επισκεφθείτε στην κορυφή του λόφου τα 4 εκκλησάκια και ταυτόχρονα θαυμάστε από την ακρή του γκρεμού τη θέα προς το Λιβάδι. Το ότι θα χαθείτε στα στενά ανηφορικά σοκάκια της Χώρας είναι σχεδόν σίγουρο. Μόνο έτσι όμως θα ανακαλύψετε μικρά μαγαζάκια, παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια και όμορφες γωνιές. Κέντρο της Άνω Χώρας είναι η πλατεία Αγίου Αθανασίου η οποία κάθε βράδυ σφύζει από ζωή. Τα μαγαζάκια που σερβίρουν ρακόμελο, μεζεδάκια και τσίπουρο μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ. Στην είσοδο της Άνω Χώρας αξίζει να επισκεφθείτε τους παλιούς ανεμόμυλους και την Αρχαιολογική Συλλογή με ευρήματα από διάφορες περιοχές της Σερίφου. Η Κάτω Χώρα είναι ακόμα πιο παραδοσιακή με τα στενά σοκάκια της στα χρώματα του λευκού και του μπλε να δημιουργούν καρτποσταλικές εικόνες. Εδώ δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά αλλά θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Θεατράκι και το Δημοτικό Σχολείο.
Μεγάλο Λιβάδι
Ο οικισμός στη δυτική πλευρά υπήρξε το κέντρο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο νησί. Από το 1880 δραστηριοποιήθηκε κοντά στον οικισμό η μεταλλευτική εταιρεία «Σέριφος-Σπηλιαλέζα», η οποία ήταν γαλλικών συμφερόντων. Από το 1885 η εταιρεία πέρασε στα χέρια της γερμανικής οικογένειας Γρώμμαν, όπου και παρέμεινε για δεκαετίες. Το 1963 είναι η χρονιά που σταμάτησε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και των εγκαταστάσεων. Στο Μεγάλο Λιβάδι, οι επισκέπτες θα δουν τόσο την προτομή του Κωνσταντίνου Σπέρα όσο και το μνημείο των 4 νεκρών εργατών. Η απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργατών στα μεταλλεία οδήγησε στην ίδρυση σωματείου και στην κήρυξη απεργίας με πρωτοστάτη τον συνδικαλιστή Κωνσταντίνο Σπέρα. Η απεργία ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου του 1916 με κύρια αιτήματα την καθιέρωση της οχτάωρης εργασίας, την αύξηση στα μεροκάματα καθώς και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των εργατών. Στις 20 Αυγούστου κατέφτασε στη Σέριφο αστυνομικό απόσπασμα, το οποίο άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί 4 εργάτες: Μιχάλης Ζωιλής, Θεμιστοκλής Κουζουπής, Μιχάλης Μητροφάνης και Γιάννης Πρωτόπαπας. Η απεργία της Σερίφου ήταν μία από τις πρώτες οργανωμένες διεκδικήσεις εργατών στον ελλαδικό χώρο και άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση του 8ωρου.
Σε όλη τη γύρω περιοχή, από τον Κουταλά μέχρι το Μεγάλο Χωριό και το Μεγάλο Λιβάδι, οι επισκέπτες μπορούν να δουν απομεινάρια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως γέφυρες φόρτωσης, βαγονέτα και μηχανήματα ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιήγηση στο σκαμμένο βουνό πάνω από το Μεγάλο Λιβάδι. Η είσοδος στις στοές γίνεται με κράνη ασφαλείας, φακούς και οδηγούς που γνωρίζουν τα λαγούμια στα οποία δούλευαν, ζούσαν και ανέπνεεαν οι εργάτες.
Παραλίες
Πάνω από 30 παραλίες διαθέτει η Σέριφος, η μία πιο εντυπωσιακή από την άλλη. Οι παραλίες στη Σέριφο είναι μη οργανωμένες και ανοιχτές στον κάθε επισκέπτη. Καλό είναι να φροντίζετε για ομπρέλα και εφόδια πριν ξεκινήσετε για μπάνιο. Οι πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες είναι και οι πιο γνωστές και πολυσύχναστες όπως η Ψιλή Άμμος, τα Λιβαδάκια, η Βάγια και το Γάνεμα.
Αξίζει όμως να περπατήσετε μονοπάτια, να οδηγήσετε σε χωματόδρομους ή να νοικιάσετε σκάφος για να επισκεφθείτε και πιο μακρινές παραλίες όπως η Λια, ο Άγιος Σώστης, το Μαλλιάδικο, η Σκάλα και τα Αλευράκια. Σε πολλές από αυτές τις παραλίες θα είστε μόνοι σας ακόμα και τον Αύγουστο.