Τι σχέση μπορεί να έχει η Σύρος με την Μάνη ;
Το βιομηχανικό Μουσείο Σύρου με τον Γερολιμένα ;
Ο Γερολιμένας με τη Μασσαλία ;
Η απάντηση θα δοθεί με μία επίσκεψη στο ξενοδοχείο Κυρίμαι στον Γερολιμένα Μάνης.
Εκεί όπου 130 χρόνια πριν, υλοποιήθηκε η ιδέα του Μιχάλη Κατσιμαντή, εμπόρου από τη Σύρο, και του Θεόδωρου Κυρίμη, εμπόρου και δημάρχου Μέσα Μάνης, για την δημιουργία ενός χώρου, που θα τοποθετούσε την περιοχή της Μάνης στον εμπορικό χάρτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας.
Ακτοπλοϊκώς τα μανιάτικα προϊόντα άρχισαν να διακινούνται και να πωλούνται στις αγορές της Ερμούπολης και του Πειραιά αλλά και προϊόντα όλων των ειδών εισέρρεαν στο νότιο αυτό άκρο της Πελοποννήσου.
Ο Θεόδωρος Κυρίμης εκμεταλλευόμενος την ανάπτυξη του εμπορίου σε ολόκληρη την χώρα και σε συνδυασμό με την ισχυρή κοινωνική του θέση, έφτασε στο σημείο να εξάγει τα προϊόντα της Μάνης σε ολόκληρη την Μεσόγειο, με αποκορύφωμα την εξαγωγή 7000 ζωντανών ορτυκιών μηνιαίως προς κατανάλωση στη Μασσαλία.
Σήμερα το παλιό κατάστημα, η κατοικία, οι αποθηκευτικοί χώροι και ο επιβλητικός πύργος αναπαλαιωμένοι και αναστηλωμένοι λειτουργούν ως ξενοδοχείο από τη οικογένεια Κυρίμη. Η δε επωνυμία του σε “ΚΥΡΙΜΑΙ” προέρχεται από τη βυζαντινή ρίζα του επιθέτου Κυρίμη από το θρησκευτικό “Κύριος ημών”.
Ο χώρος της κρασαποθήκης με την εντυπωσιακή καμάρα και το παλιό χρηματοκιβώτιο στεγάζει το χώρο υποδοχής. Δίπλα ακριβώς η παλιά ξυλαποθήκη στεγάζει εκθέματα, κυρίως αρχεία και έντυπα αλλά και εκατοντάδες βιβλία, που ανακαλύφθηκαν κατά τον καθαρισμό του κτιρίου. Ένα πλούσιο υλικό, που μελετώντας το μας ταξιδεύει σε εποχές μεγάλης δόξας, κυρίως εμπορικής, της Ελλάδας του 19ου αιώνα.Στη δε Σύρο το εργοστάσιο χρωμάτων του Μιχάλη Κατσιμαντή, λειτουργεί ως βιομηχανικό μουσείο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.