EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Ορεινή Αίγινα

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 455

Χαρακτηριστικά

Κατάλληλο για : ΖευγάριαΖευγάρια
ΝέοιΝέοι

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αίγινα - Ανίτσαιο
Χωριό
Ανίτσαιο (11)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αίγινα - Παχειά Ράχη
Χωριό
Παχειά Ράχη (13)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
Αργοσαρωνικός - Αίγινα - Τζίκηδες
Χωριό
Τζίκηδες (3)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Αίγινα, άποψη από το λιμάνι
Δημοτική Ενότητα
Αίγινα (798)
(Δημοτική Ενότητα)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ
Αίγινα - Είσοδος στο λιμάνι
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χρήσιμες Πληροφορίες
(Χρήσιμες Πληροφορίες)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΙΓΙΝΑ, Δημοτική Ενότητα
.   ..

Επίσκεψη στην ορεινή Αίγινα

Από τις Πόρτες, ο δρόμος εγκαταλείπει πάλι τα παράλια και «γυρίζει» δυτικά προς το Ανίτσαιο. Παραδοσιακό χωριό που ξεχωρίζει, από μακρυά, για τον έρημο ανεμόμυλο του στην κορυφή του χαμηλού του λόφου. Από το Ανίτσαιο φεύγει νότια χωματόδρομος που καταλήγει στον μικρό οικισμό των Βλάχηδων, στα 245μ., με όμορφη θέα προς τον όρμο του Κήπου (πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης). Γενικά η πρόσβαση στο ΝΑ τμήμα του νησιού μπορεί να γίνει είτε δια θαλάσσης είτε μέσα από μονοπάτια.

Η Αίγινα γενικότερα, προσφέρεται για πεζοπορικές περιηγήσεις, τόσο λόγω αποστάσεων (όχι πολύ μεγάλες) όσο και λόγω μορφολογίας του εδάφους (μέτρια υψώματα, αραιή βλάστηση). Από το Ανίτσαιο υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στους πρόποδες του Ελλανίου Όρους Διαφορετικά ακολουθούμε τον δρόμο προς Παχειά Ράχη, και θα συναντήσουμε διασταύρωση (με χωματόδρομους) που δεξιά πάνε προς Λαζάρηδες και αριστερά προς Ταξιάρχες, στους πρόποδες του Ελλανίου Όρους, και Προφήτη Ηλία, στην κορυφή.

Οι Λαζάρηδες βρίσκονται σε ορεινή περιοχή (στα 330μ.), απέναντι από τον δρόμο που μας οδηγεί προς το Ελλάνιο Όρος Ξεχωρίζουμε το όμορφο εκκλησάκι του χωριού, την Αγία Παρασκευή. Χωματόδρομος μας οδηγεί στην κορυφή του λόφου, στο παρατηρητήριο (στα 410μ.).

Οι Ταξιάρχες είναι εκκλησάκι χτισμένο στους πρόποδες του Ελλανίου Όρους, κάτω από την κορυφή του Προφήτη Ηλία (εκεί που βρισκόταν ο ναός του Ελλανίου Διός). Τον Μεσαίωνα στην θέση αυτή υπήρχε μοναστήρι. Στον γύρω χώρο υπάρχουν πλήθος ευρημάτων της Ελληνιστικής περιόδου. Από εδώ ξεκινούσε μονοπάτι με σκαλιά που οδηγούσε στην κορυφή και στον ναό του Ελλανίου Διός. Εμείς θα προχωρήσουμε επί του δρόμου,μετά την διασταύρωση προς Ταξιάρχη και θα πάρουμε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα βρούμε στα αριστερά μας. Η ανάβαση είναι αρκετά επίπονη (25’-35’) αλλά το αποτέλεσμα, ως συνήθως, θα μας αποζημιώσει. Το εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και στην Ανάληψη, βρίσκεται στην κορυφή του Ελλανίου Όρους (την ψηλότερη της Αίγινας στα 540μ.) με φανταστική θέα προς όλα τα σημεία.

Ο κύριος δρόμος από το Ανίτσαιο μας οδηγεί στα ορεινά χωριά της Αίγινας, την Παχειά Ράχη, τους Τζίκηδες και τους Καπότηδες.

Λίγο πριν φθάσουμε στην Παχειά Ράχη, θα συναντήσουμε στα αριστερά του δρόμου τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) που βρίσκονται εδώ από το 1980 (όταν και μεταφέρθηκαν από τον χώρο του παλαιού ορφανοτροφείου στην πόλη της Αίγινας). Το ΕΚΠΑΖ ασχολείται με την περίθαλψη των αγρίων ζώων και πουλιών.

Η Παχειά Ράχη είναι ένα πολύ όμορφο ορεινό χωριό, ίσως το ωραιότερο μικρό χωριό της Αίγινας. Πετρόχτιστα σπίτια (αρκετά έρημα και εγκαταλελειμμένα) με δύο όμορφες εκκλησίες προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου (πολιούχος του νησιού) και των Ταξιαρχών. Έχει ανακηρυχθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράκαμψη είναι να ακολουθήσουμε τον δρόμο που διασχίζει την Παχειά Ράχη (κακός χωματόδρομος) και κατηφορίζει προς Μαραθώνα. Στο σημείο που ο δρόμος κατηφορίζει προς την θάλασσα κάνουμε δεξιά στην 1η διασταύρωση και θα επισκεφθούμε τους Καπότηδες. Στο τέρμα του δρόμου θα γνωρίσουμε το γραφικό γαλανόλευκο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Οι Τζίκηδες είναι ο τελευταίος οικισμός στον δρόμο μας, πριν επιστρέψουμε στην πόλη της Αίγινας. Αγροτο-κτηνοτροφικός οικισμός σε ορεινό «άγριο» τοπίο με πολύ όμορφη θέα στα δυτικά παράλια του νησιού.











Το Ταξίδι μου
0.3765 19.1MB