EG Mobile

Info
Θέση στο Χάρτη    Ομαδοποίηση      Είδος Χάρτη:
show map
Προτάσεις/ΠροσφορέςΠρότασηΠροτάσεις/Προσφορές // Πρόταση

Γνωρίστε το Αγκίστρι

Αξιολόγηση

Συντακτών του EG:
Η δική σας:
Των άλλων χρηστών:
Δημοτικότητα: 555

Χαρακτηριστικά

Κατάλληλο για : ΖευγάριαΖευγάρια
ΝέοιΝέοι

 Λιγότερα
 Περισσότερα
Αγκίστρι - Σκάλα - Αγιοι Ανάργυροι
Εκκλησία
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Αλόννησος
Νησίδα
Απόνησος
(Νησίδα)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Παραλία Δραγονέρα
Παραλία
Δραγωνέρα
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Μεγαλοχώρι - Ζωοδόχος Πηγή
Εκκλησία
Ζωοδόχος Πηγή
(Εκκλησία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Λiμενάρια
Χωριό
Λιμενάρια (19)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Παραλία Μεγαλοχώρι
Παραλία
Μεγαλοχώρι
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Μεγαλοχώρι
Χωριό
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Μετόχι
Χωριό
Μετόχι (5)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Σκάλα
Χωριό
Σκάλα (105)
(Χωριό)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Σκληρή
Μικρός Οικισμός
Σκληρή
(Μικρός Οικισμός)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Αγκίστρι - Παραλία Χαλικιάδα
Παραλία
Χαλικιάδα
(Παραλία)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Παρόμοια: Προτάσεις/Προσφορές

Αγκίστρι - Σκάλα - Λιμάνι
Δήμος ΟΤΑ
Αγκίστρι (205)
(Δήμος ΟΤΑ)
ΑΤΤΙΚΗ
Αγκίστρι - Σκάλα - Λιμάνι
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χρήσιμες Πληροφορίες
(Χρήσιμες Πληροφορίες)
ΑΤΤΙΚΗ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ
.   ..

Γνωρίστε το Αγκίστρι

Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι η Σκάλα, η οποία παρουσιάζει χαρακτηριστικά μαζικού τουρισμού αντίστοιχα με αυτά της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα (δηλαδή πολλά τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, cafe κ.λ.π.). Ο οικισμός διαθέτει μία πολύ όμορφη μεγάλη αμμουδερή παραλία ακριβώς στο κέντρο του, που ξεκινά ουσιαστικά δίπλα από το λιμάνι αποβίβασης και συνεχίζει, κάνοντας μία χαρακτηριστική «μύτη», μέχρι το παραλιακό τελείωμα της Σκάλας, στο δρόμο για το Μεγαλοχώρι. Στο μεγαλύτερο τμήμα της η παραλία είναι οργανωμένη.

Πίσω ακριβώς από την κεντρική παραλία, βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων η οποία ξεχωρίζει από μακριά με τον γαλάζιο τρούλο της. Γιορτάζει την 1η Ιουλίου. Από την Σκάλα έχουμε τρεις επιλογές για να προχωρήσουμε. Η μία είναι να κινηθούμε νότια, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, προς την Σκληρή. Η δεύτερη είναι να ανηφορίσουμε ΝΔ, προς το Μετόχι, και η τρίτη είναι να κινηθούμε παραλιακά ΒΔ προς το Μεγαλοχώρι.

Ο δρόμος προς το Μετόχι είναι σύντομος (1.100μ.) και ανηφορικός. Ο οικισμός είναι χτισμένος στην πλαγιά λόφου, στην ΒΑ πλευρά του νησιού, και έχει επίνειο την Σκάλα. Όμορφα σπίτια με άπλετη θέα προς την θάλασσα και το λιμάνι. Στην είσοδο του οικισμού από την Σκάλα, θα συναντήσουμε τον κοιμητηριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Παλαιότερα ήταν επίκεντρο πανηγυριού όλου του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο. Πολύ όμορφη η θέα από το σημείο αυτό προς την Σκάλα, την Μετώπη και την Αίγινα.

Στο Μετόχι στην πόρτα ενός σπιτιού τυλιγμένου στις βουκαμβίλιες, μία μικρή πινακίδα μας πληροφορεί πως εδώ έζησε η γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνις Gerti Brauner, από το 2000-2010 όταν και απεβίωσε.

Από το Μετόχι μπορούμε να συνεχίσουμε από τον δρόμο που ανεβήκαμε από Σκάλα και διασχίζει τον οικισμό και να συναντήσουμε τον παραλιακό δρόμο που κατευθύνεται, δυτικά, προς Μεγαλοχώρι (2 χλμ. από το Μετόχι). Ο παραλιακός δρόμος είναι ιδανικός για χαλαρό περπάτημα, ειδικά προς το ηλιοβασίλεμα. Τριακόσια μέτρα πριν φθάσουμε στο Μεγαλοχώρι, θα δούμε δεξιά μας την κύρια παραλία του Μεγαλοχωρίου. Όμορφη αμμουδιά, οργανωμένη σε ένα τμήμα της. Μία ακόμη όμορφη μικρή αμμουδιά είναι η στενή παραλία Θέρις, ακριβώς δίπλα στο λιμάνι των Μύλων.

Το Μεγαλοχώρι ή Μύλοι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και πρωτεύουσά του. Το όνομα Μύλοι, το πήρε από τους ανεμόμυλους που υπήρχαν παλιά στο χωριό. Σήμερα ο μόνος μύλος του Μεγαλοχωρίου που διασώζεται είναι ανακαινισμένος και "κρυμμένος" μέσα στα όρια της ομώνυμης ξενοδοχειακής μονάδας. Διακρίνουμε ένα ανάγλυφο πάνω από την είσοδό του. Χρονολογείται από το 1812.

Μέσα στον οικισμό θα βρούμε αρκετά παραδοσιακά κτίσματα ενώ ξεχωρίζει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και η μητρόπολις του νησιού. Βασιλική με τρούλο η οποία χτίσθηκε το 1885 από τοπικό πωρόλιθο. Κοσμείται από αγιογραφίες αναγεννησιακού τύπου φιλοτεχνημένες από τον Ανδριανό Σταματιάδη. Την Παρασκευή του Πάσχα γίνεται πανηγύρι.

Διακόσια μέτρα ανατολικά της Ζωοδόχου Πηγής θα συναντήσουμε ένα ιστορικό εκκλησάκι, τον Άγιο Γεώργιο, την παλαιά Μητρόπολη του νησιού. Μόνο το καμπαναριό του θυμίζει σήμερα την μακρόχρονη ιστορία του ναού (χρονολογείται πριν από τον 19ο αιώνα). Λέγεται ότι το δάπεδό του ήταν στρωμένο με Μαλτέζικες πλάκες. Δυστυχώς σήμερα τίποτε από αυτά δεν υπάρχει.

Απέναντι από την παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου διακρίνουμε ένα μικρό χαμηλό πέτρινο κτίσμα. Εδώ τοποθετήθηκαν (το 1814) τα οστά των 411 παλικαριών του Μητρομάρα (φημισμένος αρματωλός και πειρατής που το πραγματικό του όνομα ήταν Μήτρος Λέκκας ή Μήτρος Δέδες) οι οποίοι σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους μετά την αποτυχία της επανάστασης των Ορλώφ το 1772. Μνημείο για τον Μητρομάρα υπάρχει στον προαύλιο χώρο των Αγίων Αναργύρων στην Σκάλα.

Φεύγοντας από το Μεγαλοχώρι προς Δραγονέρα, δεξιά παράκαμψη μας οδηγεί στο Καρνάγιο, ενώ αριστερά, νότια, φεύγει χωματόδρομος προς το σημείο της Πυροσβεστικής, που μας οδηγεί μέσα σε πευκόφυτο δάσος στο όμορφο μονόχωρο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων με την υπέροχη θέα προς το Μεγαλοχώρι και τον Αργοσαρωνικό. Γύρω από τους Αγιους Πάντες τα λιγοστά διάσπαρτα ερείπια κτισμάτων θυμίζουν ό,τι έχει απομείνει από τον παλιό οικισμό του νησιού, το Παλαιοχώρι. Από τους Αγιους Πάντες, σύντομο μονοπάτι που κατευθύνεται ανατολικά, μας οδηγεί στο κοντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Γυρίζοντας στον δρόμο προς Δραγονέρα, θα συναντήσουμε διαδοχικά στην Δυτική πλευρά τις παραλίες Μπαχός, Μικρή Δραγονέρα και Μεγάλη Δραγονέρα. Για τον Μπαχό, φεύγοντας από το Μεγαλοχώρι προς Δραγονέρα, στο ένα περίπου χιλιόμετρο, κάνουμε δεξιά στον πρώτο μεγάλο χωματόδρομο που θα συναντήσουμε. Λίγα μέτρα μετά ακολουθούμε το μονοπάτι αριστερά και θα φθάσουμε σε ένα κολπάκι με δύο όμορφες απόμερες παραλίες με ψιλό βότσαλο.

Συνεχίζοντας προς Δραγονέρα, ξαναβγαίνουμε στον αμαξητό δρόμο και στα τριακόσια περίπου μέτρα, στο σημείο που αριστερά μας είναι πεσμένο το σήμα μίας στάσης λεωφορείου, σταματάμε και ακολουθούμε στα δεξιά μας ένα όμορφο δασικό μονοπάτι το οποίο σε 5' μας οδηγεί στην μικρή παραλία (απόμερη με βραχάκια) της Μικρής Δραγονέρας.

Από την το σημείο της παράκαμψής μας για την Μικρή Δραγονέρα σε άλλα 1.000 μέτρα φθάνουμε στην κύρια παραλία της Δραγονέρας (τα τελευταία 300μ. γίνονται σε βατό χωματόδρομο). Όμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο κατάφυτη από πεύκα. Οργανωμένη, συγκεντρώνει όμως αρκετό κόσμο.

Από την Δραγονέρα συνεχίζουμε προς Λιμενάρια. Στα δύο περίπου χιλιόμετρα, σε ένα μεγάλο πλάτωμα στην θέση Πολέμι, θα δούμε την παλιά εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας την οποία είχε καθαγιάσει και ο Αγιος Νεκτάριος Αιγίνης. Εδώ ήταν τα παλιά αλώνια του νησιού και τα πώρινα πηγάδια συλλογής νερού, κάποια από τα οποία μπορούμε να δούμε γύρω από την εκκλησία.

Τα Λιμενάρια, είναι ένας γραφικός απομονωμένος οικισμός στα ΝΑ του νησιού. Πηγαίνοντας δυτικά, στο 1.5 χλμ. θα φθάσουμε στην Απόνησο. Η κεντρική εκκλησία του οικισμού είναι η Αγία Κυριακή. Αν από τον οικισμό Λιμενάρια συνεχίσουμε ανατολικά, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Μάριζα, ο δρόμος τερματίζει, στα 400 μέτρα, και θα κατέβουμε με τα πόδια σε μία πολύ όμορφη βραχώδη απόμερη παραλία με βαθιά μπλε νερά.

Επιστρέφουμε στα Λιμενάρια και ακολουθούμε την δυτική κατεύθυνση προς Απόνησο. Στα χίλια μέτρα στα δεξιά μας θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε την πώρινη κοιμητηριακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Δύο διαφορετικοί παλιοί τάφοι μέσα στο κοιμητήριο λέγεται πως ανήκουν σε πειρατές. Απέναντι από την εκκλησία, στην άλλη του δρόμου πλευρά θα βρούμε άλλο ένα χαρακτηριστικό παλιό πέτρινο πηγάδι.

Ο δρόμος από τον Άγιο Νικόλαο συνεχίζει και στα διακόσια μέτρα δεξιά μας εμφανίζεται μία λίμνη (ναι, υπάρχει και λίμνη στο Αγκίστρι)! Στην ουσία πρόκειται για γραφικό υδροβιότοπο που παλαιά ήταν και αλυκή. Για την ανανέωση των νερών του έχει ανοιχθεί μικρό κανάλι επικοινωνίας με την θάλασσα. Έχει ανοιχθεί παραλίμνιος χωματόδρομος περιμετρικά της λίμνης τον οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε με το μηχανοκίνητο μέσο μας ή να τον περπατήσουμε (λιγότερο από ένα χιλιόμετρο).

Ακριβώς μπροστά από το μικρό κανάλι υπάρχει μικρή παραλία. Σαφώς καλύτερη παραλία είναι η απόμακρη Μάγκιζα. Στον παραλίμνιο δρόμο λίγο πριν φθάσουμε στο κανάλι της θάλασσας, ξεκινά δεξιά μας μονοπάτι,που σε περίπου 5' μας οδηγεί εκεί (300μ.). Δεν έχει την ομορφιά της Απόνησου, της Δραγονέρας ή της Χαλικιάδας (βλ. στην συνέχεια), αλλά είναι ιδανική για απομόνωση.

Από την Λίμνη, σε άλλα εξακόσια μέτρα ο δρόμος τερματίζει σε μία πανέμορφη τοποθεσία, την Απόνησο, απέναντι από το μικρό νησάκι Δωρούσα. Η Απόνησος ή Αλόνησος είναι σήμερα ιδιωτικό νησάκι που συνδέεται με το Αγκίστρι με αυτοσχέδια γέφυρα. Παλαιότερα η σύνδεση γινόταν με πλωτή σχεδία. Διαθέτει δύο πολύ όμορφες παραλίες την Ανατολική και την Δυτική με ανοιχτά πρασινογάλαζα νερά. Στην Δυτική πέφτουμε από διαμορφωμένα βράχια, ενώ στην Ανατολική υπάρχει και μικρή παραλία.

Επιστρέφουμε πίσω στην Σκάλα, για να κάνουμε το τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας προς τον οικισμό της Σκληρής και την παραλία της Χαλικιάδας. Από την Σκάλα ακολουθούμε την πρώτη επιλογή που αναφέραμε στην αρχή, την νότια παραλιακή οδό προς Σκληρή. Φθάνοντας στην Σκληρή, ο δρόμος συνεχίζει και αν τον ακολουθήσουμε, στα περίπου επτακόσια μέτρα καταλήγει στον σκουπιδότοπο του νησιού, σε σημείο όμως με όμορφη θέα προς την θάλασσα.

Η περιοχή, της Σκληρής, έχει αναπτύξει σημαντική τουριστική υποδομή με αρκετά καταλύματα κτισμένα μέσα σε ένα πολύ όμορφο πευκόφυτο περιβάλλον με θέα τον Αργοσαρωνικό. Κάτω από τον οικισμό μπορούμε να απολαύσουμε τα όμορφα πρασινογάλαζα νερά του Αργοσαρωνικού είτε πέφτοντας από τα διαμορφωμένα βραχάκια (κάτω από το Hook Club) είτε από τις μικρές παραλίες που σχηματίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής.

Φθάνοντας στην άκρη του οικισμού, σύντομο μονοπάτι μέσα από τα πεύκα, μας κατεβάζει σε μία πολύ όμορφη μικρή αμμουδιά (που λέγεται και αυτή Σκληρή), που όμως δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολύ κόσμο. Αν συνεχίσουμε όμως το μονοπάτι, τότε σε 600μ. θα φθάσουμε στην εντυπωσιακότερη παραλία του νησιού την Χαλικιάδα. Μεγάλα άσπρα βότσαλα με πρασινογάλαζα νερά. Η κατάβαση όμως σε αυτήν από ψηλά, χρειάζεται σε ένα σημείο προσοχή, και ίσως βοήθεια για μερικούς. Στην περιοχή (και στην παραλία) κατασκηνώνουν σε ελεύθερο camping πολλοί παραθεριστές.

Με την επίσκεψη στην Χαλικιάδα, ολοκληρώνεται και η περιήγησή μας στο νησί. Επιστροφή στην Σκάλα, και αναχώρηση για Πειραιά, μετά από μία κουραστική αλλά πολύ γεμάτη εξερεύνηση!











Το Ταξίδι μου
0.3663 19.16MB