Γύρος της Υδρας
Αν διαθέτετε δικό σας πλωτό μέσο, τότε ο γύρος του νησιού (περίπου 46Χλμ. ή 25 Ναυτικά μίλια) θα σας μείνει μία αξέχαστη εμπειρία.
Ξεκινώντας από το Λιμάνι της Υδρας, στα δυτικά του Λιμανιού, κάτω από το Περίπτερο με τα Κανόνια βρίσκεται η βραχώδης ακτή της Σπηλιάς, παραδοσιακός τόπος για κολύμπι στην Υδρα.
Αμέσως μετά περνάμε από την μικρή παραλία στο Αυλάκι, διαμορφωμένη με τσιμεντοπροβλήτα.
Η επόμενη παραλία είναι το Μικρό Καμίνι, όμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία με βραχώδη βυθό, στην θέση κάτω από το παλιό λιοτρίβι του Ε. Γκίκα, νύν Καστέλλο.
Στην συνέχεια θα συναντήσουμε την παραλία του Βλυχού. Οργανωμένη μικρή παραλία με βότσαλο και λίγη άμμο στον όμορφο οικισμό του Βλυχού.
Αφού περάσουμε τον οικισμό Πλάκες Βλυχού στο τέλος του θα συναντήσουμε την όμορφη οργανωμένη, βοτσαλωτή, ήσυχη παραλία του οικισμού με τα καταγάλανα νερά. Αμέσως μετά, και πριν τον Παλαμιδά, θα βρούμε μικρές όμορφες ερημικές βοτσαλωτές παραλίες με πεντακάθαρα νερά.
Ο Παλαμιδάς στην συνέχεια, παλαιά οχυρή θέση του νησιού, με το Αρχοντικό Βούλγαρη και το καρνάγιο για την επισκευή - συντήρηση σκαφών.
Η επόμενη στάση μας, είναι το παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού. Σύμφωνα με τον θρύλο κτίσθηκε από καπετάνιο που κινδύνεψε σε φουρτούνα μεταφέροντας κρασί και έταξε στον Αγιο (που γιόρταζε εκείνη την ημέρα) πως θα χτίσει ένα εκκλησάκι με κρασί αντί για νερό.
Αμέσως μετά φτάνουμε στον Μώλο, μία πολύ όμορφη πευκόφυτη παραλία με άσπρο βότσαλο. Ξεχωρίζει κατά μήκος της παραλίας το Αρχοντικό του Τσαμαδού.
Στο Καουμίθι, θα βρούμε μία πολύ όμορφη πευκόφυτη αμμουδερή (με κόκκινη άμμο) και βότσαλα παραλία με βραχώδη βυθό. Θα φθάσουμε και από μονοπάτι 1.6 περίπου χιλιομέτρων από τον Μώλο.
Παραλία αμέσως μετά το Καουμίθι, με αμμώδη βυθό και πολύ όμορφα πράσινα νερά. Πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.
Παραλία πριν το Μπίστη με αμμώδη βυθό και βότσαλο, αν προτιμούμε κάτι πιό ερημικό και απόμερο. Πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.
Μπίστη, η πιό πευκόφυτη παραλία του νησιού. Οργανωμένη με λευκό βότσαλο και αμμώδη βυθό. Πρόσβαση δια θαλάσσης ή με μακρινό μονοπάτι από Ζώγερι (4Km - 4.5Km).
Αμέσως μετά την παραλία του Μπίστη θα συναντήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή προσφέρεται για μπάνιο από θαλάσσιο μέσο, μέσα σε κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά. Πρόσβαση δια θαλάσσης ή από μακρινό μονοπάτι μέσω Επισκοπής και Ζώγερι.
Ορμος Κάβουρη με πολύ μικρή βοτσαλωτή παραλία στο νοτιότερο άκρο της Υδρας. Ο βυθός είναι βραχώδης. Πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.
Στην συνέχεια, και πριν την Περιστέρια, θα συναντήσουμε εντυπωσιακές Θαλάσσιες σπηλιές, σε ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, στο ΝΔ άκρο του νησιού.
Στην Περιστέρια θα βρούμε μία ερημική παραλία με κόκκινη άμμο και βότσαλα, αμέσως μετά τις σπηλιές Μπίστη. Ο βυθός είναι βραχώδης. Πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.
Η επόμενη παραλία, ίσως είναι η καλύτερη του νησιού. Βρίσκεται στον όρμο του Αγίου Νικολάου στην ΝΔ πλευρά του νησιού. Οργανωμένη, με άσπρα βότσαλα και αμμώδη βυθό. Στα δεξιά της υπάρχει μικρή παραλίτσα που προσφέρει περισσότερη ηρεμία για τους φίλους της απομόνωσης.
Από το σημείο αυτό και μέχρι την Λιμιόνιζα δεν θα συναντήσουμε άλλη μεγάλη παραλία. Πρώτη μας στάση θα είναι στην Νίσιζα. Μικρή χερσόνησος μετά το ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη με δύο μικρές παραλίες στον στενό λαιμό της χερσονήσου. Βυθός βραχώδης. Παραλία με βότσαλο αλλά και πέτρες. Πρόσβαση δια θαλάσσης και από την Επισκοπή (επίνειο της αρχαίας πόλης) με μονοπάτι (περίπου 2.2Km).
Επόμενη η μικρή παραλία Κλιμάκι, χωρίς οργάνωση, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Στην συνέχεια θα συναντήσουμε το παραθαλάσσιο εκκλησάκι, του Αγίου Νικολάου Ρήγα, στο μέσον περίπου της νότιας πλευράς του νησιού. Καταλήγουν σε αυτό μονοπάτια που ξεκινούν από την Μονή Αγίου Νικολάου και την Μονή Προφήτη Ηλία.
Η παραλία και ο όρμος της Λιμιόνιζας με το νησάκι στην είσοδό του είναι η ομροφότερη από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος της Υδρας. Ομορφη βοτσαλωτή και ήσυχη παραλία, ιδανική για απομόνωση. Θα φθάσουμε και από μονοπάτι 700 μέτρων, που ξεκινά λίγο μετά την Μονή του Αγ. Νικολάου.
Πανέμορφη περιοχή φυσικής ομορφιάς στον όρμο Αυλάκι, πρίν τον Φάρο στην ΒΑ άκρη του νησιού, με πράσινα πετρώματα και νερά. Ιδανικά για κολύμπι από πλωτό μέσο. Πρόσβαση φυσικά μόνο δια θαλάσσης.
Ο φάρος Ζούρβας, στο ΒΑ άκρο του νησιού, κατασκευάστηκε το 1883. Το ύψος του πύργου του ειναι 10 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 36. Από το 1989 έγινε τελείως αυτόματος. Θα πάμε και με μονοπάτι από το Μοναστήρι της Ζούρβας (4 Χλμ., 1 ώρα).
Γυρίζοντας από την βορεινή πλευρά του νησιού οι ακτές είναι πιο βραχώδεις και δεν θα συναντήσουμε μέχρι το Μίρα Μάρε και το Μανδράκι μεγάλες παραλίες.
Πρώτη αξιόλογη στάση η Λέντεζα. Βραχώδης ορμίσκος στην ΒΑ πλευρά του Νησιού. Από εδώ ξεκινά ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι (700μ.) με σκαλιά το οποίο σε 15'-20' θα μας οδηγήσει στον δρόμο λίγο πρίν το όμορφο Μοναστήρι της Θεοτόκου Ζούρβας (συνολική απόσταση από Λέντεζα 1.100μ.) .
Πολύ μικρή παραλία, με πέτρες, που θα συναντήσουμε αμέσως μετά την Λέδεζα (προς Υδρα).
Πολύ μικρή παραλία με άσπρο βότσαλο και πράσινα νερά, πριν το Μίρα Μάρε. Από πάνω της υψώνονται απότομοι, κατακόρυφοι βράχοι. Πρόσβαση μόνο μέσω θαλάσσης (φυσικά).
Η τελευταία μας στάση πριν την επιστροφή μας στο Λιμάνι της Υδρας, η παραλία του Μίρα Μάρε και το Μανδράκι. Οργανωμένη παραλία με άμμο και βότσαλο. Πίσω της βρίσκεται η ομώνυμη τουριστική μονάδα. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπόρ. Η απόσταση με τα πόδια από την Υδρα είναι 2.5Km. Εκτελούνται καθημερινά και τακτικά δρομολόγια με καίκι (από και πρός Υδρα).
Πηγές
Καθώς και τα links που αναφέρονται στο Τουριστικό Αντικείμενο και γενικότερα τα βασικά κειμένα τρίτων πηγών για τον Αργoσαρωνικό του Exploring Greece